„Lumea este cuprinsă de groază după confirmarea utilizării de arme chimice în Siria. Totul te conduce să crezi că regimul este cel care a comis acest act abject, care îl condamnă definitiv în ochii lumii”, a afirmat Hollande, în cadrul unei declaraţii de politică externă, la Paris.
„Responsabilitatea noastră este de a căuta riposta cea mai potrivită faţă de abuzurile regimului sirian. Franţa este pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă de a gaza nevinovaţi", a continuat preşedintele.
În contextul în care se conturează o ripostă internaţională fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, imposibil de obţinut din cauza votului rus de veto, Francois Hollande a invocat „responsabilitatea de a proteja civili", aşa cum a fost votată în 2005 de Adunarea Generală a ONU.
„Acest război civil ameninţă în prezent pacea în lume", a subliniat Hollande, adăugând că acest „conflict se propagă de-acum la nivelul întregii regiuni, în Liban prin atentate, în Iordania şi Turcia prin afluxul de refugiaţi, în Irak prin dezlănţuirea unor violenţe sângeroase".
În ciuda hotărârii arătate de preşedinte, restul politicienilor francezi sunt circumspecţi în privinţa unei eventuale intervenţii militare în Siria, mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei de dreapta, dar şi din cadrul stângii, avertizând despre „riscurile” unei asemenea acţiuni.
Astfel, Rachida Dati, fost ministu al Justiţiei, a declarat că se teme „că haosul provoacă haos", iar secretarul general al Partidului Comunist, Pierre Laurent, consideră că „bombardarea Siriei va intensifica războiul" şi implică riscul „unei afectări a întregii regiuni”.