''Poziția Franței este că acordul de la Minsk trebuie aplicat în integralitatea, în urgența și în fermitatea sa, adică nu ar trebui să tolerăm nici cea mai mică derogare, și că trebuie să avem un armistițiu respectat și retragerea armelor grele'', a spus el la finalul unei întrevederi de la Paris cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Președintele Franței urmează să aibă din nou luni seară o teleconferință ''în formatul Normandia'' cu cancelarul german Angela Merkel, președintele ucrainean Petro Poroșenko și președintele rus Vladimir Putin.
''Armistițiul este fragil dar pare să reziste. Este important că fiecare parte își respectă angajamentele și că separatiștii susținuți de Rusia nu folosesc această oprire a luptelor pentru a pregăti o nouă ofensivă'', a spus la rândul său Jens Stoltenberg.
François Hollande a mai reamintit că Franța are ''în ceea ce privește aderarea țărilor care ar putea să vrea să intre în NATO o atitudine de moment de a respinge orice aderare, considerând că extinderea NATO nu este de actualitate''.
''NATO este pe cale să încheie cea mai mare consolidare a forțelor sale de la finalul războiului rece și Franța joacă un rol cheie și de lider'', a subliniat Jens Stoltenberg.
''Facem un efort de apărare important, 2% din avuția națională, și ne dorim ca multe țări să poată ține cont nu numai de ceea ce facem noi, ci și de ceea ce trebuie să facă ele pentru a fi la înălțimea răspunsului care trebuie dat diferitelor amenințări'', a declarat François Hollande.
''Punem de asemenea un mare preț pe existența unei coerențe între Europa apărării și Alianța Nord-Atlantică'', a adăugat el.