Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton victorioasă în New Hampshire (VIDEO)

Hillary Clinton victorioasă în New Hampshire (VIDEO)

Hillary Clinton victorioasă în New Hampshire <font color=red>(VIDEO)</font>
09 Ian 2008   •   09:15

Alegătorii din statul american New Hampshire şi-au exprimat miercuri preferinţele pentru candidaţii celor două mari partide în alegerile prezidenţiale din noiembrie. La democraţi, deşi rezultatele sunt încă parţiale, cu puţin timp în urmă, Barack Obama s-a recunoscut învins în faţa lui Hillary Clinton, după o luptă foarte strânsă. În tabăra republicanilor, veteranul John McCain a obţinut o victorie remarcabilă după ce, acum câteva luni, era pe cale să iasă din cursă. Candidaţii din cele două partide s-au străduit, chiar şi în ziua votului, să-i convingă pe alegători.

Senatorul republiban McCain a revenit spectaculos după ce, în vară, rămăsese fără fonduri şi toţi analiştii îi prevedeau retragerea. În vârstă de 71 de ani, veteran de război şi fost prizonier în Vietnam, McCain va fi cel mai vârstnic preşedinte din istoria Statelor Unite dacă va fi ales. El se opune ferm retragerii trupelor americane din Irak, dar, în alte privinţe, are mai degrabă poziţii de centru.

Pentru adversarul său, Mitt Romney, înfrângerea este foarte gravă deoarece a investit în campanie milioane de dolari din averea personală. Câştigătorul testului electoral din Iowa, Mick Huckabee, s-a clasat pe locul trei, la mare distanţă.

Surpriza s-a produs în tabăra democrată, unde sondajele preziceau o nouă victorie a senatorului de culoare Barack Obama, după cea din Iowa.

Revenirea doamnei Clinton a surprins chiar şi propria ei echipă care se pregătea deja de un nou eşec. Hillary a luptat, însă, din răsputeri: şi-a mobilizat soţul, încă foarte popular, şi chiar fiica şi a lăsat să-i scape câteva lacrimi în public, după ce consilierii o sfătuiseră să manifeste mai multă emoţie.

La rândul său, Barack Obama şi-a folosit din plin talentul oratoric pentru a convinge electoratul că a venit vremea unui preşedinte de culoare la Casa Albă.

Cei doi senatori nu s-au dat în lături nici de la atacuri reciproce dure. Rezultatul din Iowa anunţă în continuare o luptă foarte strânsă cel puţin până la "marţea cea mare", pe 5 februarie, când vor avea loc alegeri preliminare în peste 20 de state.

HILLARY CLINTON VICTORIOASĂ ÎN NEW HAMPSHIRE

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close