Şefa diplomaţiei americane, în vârstă de 65 de ani, urma să revină la Departamentul de Stat luni, după o serie de probleme de sănătate cu care s-a confruntat după ce s-a întors, în urmă cu trei săptămâni, dintr-un turneu în Europa, şi cu mai puţin de o lună înainte să fie înlocuită în funcţie de John Kerry, nominalizat ca succesor al său de către preşedintele Barack Obama.
Într-un scurt comunicat, cel mai apropiat consilier al său, Philippe Reines, este citat afirmând că "în cursul examenelor efectuate astăzi (duminică), medicii doamnei Clinton au descoperit că un cheag de sânge s-a format în urma comoţiei cerebrale pe care a suferit-o acum câteva săptămâni".
"I se administrează anticoagulante şi este internată la spitalul presbiterian din New York, pentru ca tratamentul său să fie urmărit în cursul următoarelor 48 de ore", a adăugat el.
Clinton, fostă senatoare a statului New York, locuieşte în acest oraş, dar şi la Washington.
"Medicii săi vor continua să îi evalueze starea de sănătate, dar şi celelalte probleme legate de comoţia cerebrală. Ei vor stabili dacă este necesar să se întreprindă alte acţiuni", a mai scris Reines, fără să ofere detalii suplimentare despre starea lui Clinton, care a fost afectată de o flebită în 1998, pe când soţul ei, Bill Clinton, era preşedintele Statelor Unite.
Departamentul de Stat a efectuat comunicări în mod regulat, în ultimele trei săptămâni, despre starea de sănătate a secretarului de Stat, dar fără să elimine total nelămuririle presei şi unor congresmeni republicani cu privire la o absenţă considerată inedită şi atât de lungă.
Reines a anunţat mai întâi, la 9 decembrie, că Hillary Clinton a contractat un "virus gastric" care a obligat-o să anuleze un turneu în Africa de Nord. Aproximativ o săptămână mai târziu, la 15 decembrie, acelaşi consilier şi medicii lui Clinton au dezvăluit o "comoţie cerebrală" după un "leşin" cauzat de o "deshidratare puternică".