În faţa comisiei senatului american pentru relaţii externe, Hillary Clinton a promis o nouă abordare a politicii externe, arătând că SUA vor folosi ?puterea inteligentă? în loc de forţa militară pentru a aborda problemele. Deşi s-a abţinut de la a-l numi pe actualul preşedinte, viitoarea secretar de stat a trimis un semnal lumii că în viitoarea funcţie va întări diplomaţia americano şi ?va construi o lume cu mai mulţi parteneri şi mai puţini adversari?.
Ea a arătat că, împreună cu Obama, crede în politica externă ce uneşte ?principiile şi pragmatismul, nu ideologia rigidă?, iar forţa militară va fi folosită doar ca ultimă opţiune.
?Trebuie să folosim ceea ce se numeşte puterea inteligentă- întreg arsenalul aflat la dispoziţia noatră?, sublinia fosta primă doamnă referindu-se la strategiile combinate din diplomaţie, economice,militare, politice, sau culturale.
Anterior, aceasta subliniase de nenumărate ori unitatea de idei cu preşedintele ales, arătând că sunt dispuşi, de exemplu, la o nouă abordare a relaţiilor cu Iranul, ce va include o mai mare disponibilitate la dialog şi posibila deschidere a primei reprezentanţe americane la Teheran din 1979 şi până acum.
La audieri, Hillary a precizat că schimbarea climatică, libertatea femeilor şi traficul de fiinţe vii vor fi preocupările majore ale mandatului său.
Pe de altă parte, ea a respins orice negocieri cu Hamas până ce grupul nu renunţă la violenţă, recunoaşte Israelul şi respectă acordurile.
Clinton şi-a luat şi angajamentul să depună eforturi intense pentru a pune capăt presupusei proliferări nucleare de către regimul de la Phenian.
Ea a declarat şi că îmbunătăţirea relaţiilor chinezo-americane nu trebuie să fie rezultatul unui efort "în sens unic", ci depinde de atitudinea Beijingului.
În plus, "relaţiile tradiţionale de încredere" dintre Statele Unite şi Europa vor fi aprofundate, a afirmat Clinton. "În majoritatea marilor probleme mondiale, nu avem aliaţi mai siguri", a adăugat ea, precizând că următoarea administraţiei "le va întinde mâna" liderilor europeni, în special celor din Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar şi din noile democraţii din Europa de Est.
În ceea ce priveşte Rusia, viitoarea administraţie doreşte "relaţii de cooperare", dar va apăra principiile şi legile internaţionale. De asemenea, ea a promis că va renegocia rapid cu Rusia Tratatul pentru reducerea armelor strategice (START-1), care expiră înainte de sfârşitul acestui an.
Antena3.ro