Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton, la al 38-lea turneu în Europa, cu prilejul reuniunilor NATO şi OSCE

Hillary Clinton, la al 38-lea turneu în Europa, cu prilejul reuniunilor NATO şi OSCE

Hillary Clinton, la al 38-lea turneu în Europa, cu prilejul reuniunilor NATO şi OSCE
Foto: Agerpres/AP
03 Dec 2012   •   08:24

Hillary Clinton începe luni cea de-a 38-a vizită în Europa în calitate de secretar de stat al SUA, o deplasare axată pe reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre ale NATO, prevăzută să se desfăşoare la Bruxelles, informează AFP.

Şefa diplomaţiei americane, care va renunţa în ianuarie la conducerea Departamentului de Stat, a insistat joi seară asupra "importanţei pe care noi (Statele Unite - n.r.) o acordăm relaţiilor" cu "Bătrânul Continent".

Ea a lansat un apel liderilor europeni ca să rezolve criza din zona euro, subliniind că bunăstarea economiei mondiale depinde de ei.

Hillary Clinton a răspuns astfel criticilor care consideră că Statele Unite, sub mandatul lui Barack Obama, s-au îndepărtat de Europa şi Orientul Mijlociu, îndreptându-şi atenţia spre Asia-Pacific.

"Nu ne răsucim dinspre Europa spre Asia. Din contră, vrem ca Europa să se angajeze mai mult, alături de noi, în Asia", a argumentat Hillary Clinton.

Noul turneu în Europa, ce va dura cinci zile, se va concentra asupra Republicii Cehe - luni -, NATO - marţi şi miercuri -, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Dublin, cu o ultimă etapă, vineri, la Belfast.

La Praga, Hillary Clinton se va întâlni cu liderii singurei ţări din cadrul Uniunii Europene care a votat împotriva ridicării reprezentanţei palestiniene la rangul de stat observator al ONU.

La Bruxelles, miniştrii de externe din ţările membre al NATO îşi vor manifesta solidaritatea cu Turcia, unde Alianţa Nord-Atlantică se pregăteşte să amplaseze rachete Patriot de-a lungul frontierei cu Siria. Fără surprize, aliaţii vor răspunde pozitiv solicitării pentru protecţie împotriva atacurilor aeriene pe care Ankara a înaintat-o la 21 noiembrie, au confirmat surse diplomatice.

După o reuniune a OSCE la Dublin, prevăzută pentru joi, şefa diplomaţiei de la Washington este aşteptată pentru câteva ore la Belfast unde "va reaminti angajamentul american pentru prosperitate şi pace în Irlanda de Nord", potrivit Departamentului de Stat.

×
Subiecte în articol: Hillary Clinton Europa
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close