Negocierile de pace directe între israelieni şi palestinieni se vor relua la 2 septembrie, la Washington, în prezenţa preşedintelui egiptean şi a regelui Iordaniei, şi s-ar putea încheia "într-un an", a anunţat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton, citată de AFP.
Concomitent, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a apreciat, într-un comunicat, că aceste negocieri de pace israelo-palestiniene s-ar putea finaliza peste un an.
"I-am invitat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, (Mahmoud) Abbas, să se întâlnească, la 2 septembrie, la Washington, pentru a relansa negocierile directe", a declarat Clinton, vineri.
Netanyahu a anunţat, într-un comunicat, că primeşte favorabil invitaţia Statelor Unite, precizând că "Israelul vrea să participe la negocieri globale şi serioase".
Din partea palestiniană, Comitetul executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) urma să se reunească vineri, la ora 17.00 GMT (20.00, ora Roâmniei), la Ramallah, sub preşedinţia lui Abbas, pentru a discuta despre invitaţie, potrivit negociatorului-şef palestinian, Saeb Erakat.
Însă, mişcarea palestiniană Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a anunţat, deja, că respinge invitaţia.
Obiectivul este "să găsim o soluţie la problemele de statut, iar noi credem că acest lucru ar putea fi finalizat într-un an", a declarat Clinton, referindu-se la frontierele viitorului stat palestinian, la statutul refugiaţilor palestinieni şi la soarta oraşului Ierusalim.
Negocierile vor fi organizate sub egida preşedintelui Barack Obama, în prezenţa preşedintelui egiptean, Hosni Moubarak, şi regelui Abdallah al Iordaniei.
Într-un comunicat difuzat în acelaşi moment, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, alcătuit din Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU, a anunţat că membrii săi îşi reafirmă puternica susţinere faţă de reluarea negocierilor directe între cele două părţi, "care se pot încheia într-un an".
Cvartetul cere, în acest comunicat, constituirea "unui stat palestinian independent, democratic, viabil" şi "sfârşitul ocupaţiei care a început în 1967", o revendicare veche a palestinienilor, care vor ca frontierele viitorului lor stat să fie trasate peste frontierele de dinaintea Războiului de Şase Zile.
De altfel, palestinienii au rezistat, de mai multe luni, presiunilor americane de a discuta în mod direct cu Israelul, agumentând că Netanyahu nu are în mod "serios" intenţia de a se retrage din teritoriile ocupate în 1967, în special din Ierusalimul de Est, unde palestinienii doresc să fie instalată capitala viitorului lor stat. Ei cer, de asemenea, stoparea definitivă a colonizării evreieşti.
Clinton a dat asigurări că împărtăşeşte, împreună cu Obama, Netanyahu şi Abbas, obiectivul de a vedea "două state, unul israelian şi altul palestinian, coabitând în pace şi securitate".
Antena3.ro