Antena 3 CNN Externe Hezbollah amenință că e gata să bombardeze orașul Haifa, iar Israelul amenință cu un război total

Hezbollah amenință că e gata să bombardeze orașul Haifa, iar Israelul amenință cu un război total

Hezbollah X
Captură foto din cliplul transmis de Hezbollah. Sursa foto: X@WarMonitors
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   10:58

Israelul a avertizat gruparea pro-iraniană Hezbollah că riscă un "război total" cu statul evreu, relatează CNN.

Această evoluție vine după ce Hezbollah a publicat o înregistrare video de nouă minute, aparent realizată din dronă, în care sunt vizibile obiective militare și civile din mai multe orașe israeliene.

"Ne apropiem foarte mult de momentul în care vom decide să schimbăm regulile jocului împotriva grupării Hezbollah și a Libanului. Într-un război total, Hezbollah va fi distrus, iar Libanul va fi înfrânt sever", a declarat ministrul israelian de externe, Israel Katz, pe rețeaua X.

Gruparea care operează în sudul Libanului susține că unele secvențe, filmate ziua, înfățișează Krayot, un grup de comunități rezidențiale foarte populate, situate la nord de orașul israelian Haifa și la 28 km de granița libaneză.

Alte secvențe ar prezenta, potrivit Hezbollah, un complex militar de lângă Haifa, aparținând producătorului de arme Rafael, inclusiv baterii Iron Dome, depozite de rachete și radare, dar și ambarcațiuni militare, nave și depozite de combustibil în portul orașului.

Publicarea înregistrării video are loc după mai multe luni de intensificare a atacurilor transfrontaliere între Hezbollah și Israel, în contextul în care statul evreu desfășoară o operațiune militară anti-Hamas în Gaza, în urma atacurilor din 7 octombrie 2023.

CNN a verificat clipul Hezbollah și a constatat că imaginile din Haifa sunt reale

Ministrul israelian citat de CNN a sugerat represalii internaționale asupra Hezbollah, dacă militanții grupării atacă portul Haifa, în care operează companii din China și India.

CNN amintește că SUA și aliații lor au avertizat în ultimele luni Hezbollah să nu escaladeze conflictul cu Israel, însă tensiunile s-au accentuat în ultima perioadă.

CNN menționează că a verificat prin geolocalizare videoclipul difuzat de gruparea militantă și a constatat că imaginile, corespund, într-adevăr, mai multor locații din jurul orașului Haifa.

Între acestea se numără cel puțin două instalații militare, rezervoare de țiței la nord de oraș, aeroportul și mai multe zone rezidențiale.

Potrivit CNN, zborul dronei deasupra Haifa a durat mai multe ore, sau imaginile au fost culese pe parcursul mai multor zile, iar analiza video a arătat că unele secvențe au fost montate la o viteză accelerată.

Expertul în armament Wim Zwijnenburg a declarat pentru CNN că o dronă vizibilă în filmare pare a fi "un model de origine iraniană, Qasaf-2k, posibil asamblat la nivel local".

Primarul din Haifa: "Teroare psihologică"

Primarul din Haifa, Yona Yahav, a descris înregistrarea video drept "teroare psihologică" și a cerut un plan de protecție pentru orașul său.

El i-a acuzat pe comandanții Forțelor Israeliene de Apărare, IDF, că nu au vizitat orașul de la atacul Hamas din 7 octombrie.

"Cer ca guvernul să prezinte un plan amplu de apărare a orașului Haifa și să găsească o soluție militară pentru a elimina amenințarea venită dinspre nord", a declarat Yahav.

Hezbollah a comunicat afirmat că videoclipul este doar un "prim episod", sugerând că va distribui mai multe filmări din interiorul teritoriului israelian.

Israelul transmite că a aprobat planurile pentru o ofensivă în Liban

"Teroarea psihologică" a imaginilor Hezbollah apare în contextul în care armata israeliană a confirmat că a aprobat planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban și a luat decizii privind creșterea nivelului de pregătire a trupelor.

Planurile au fost aprobate de șeful Comandamentului de Nord și de șeful Direcției Operațiuni, în timpul unei evaluări comune a situației pentru pregătirea continuării luptelor, a precizat IDF într-un comunicat.

Aprobarea planurilor operaționale nu înseamnă că un război între Israel și Hezbollah este iminent, ci semnalează că statul evreu vrea să fie pregătit pentru un astfel de scenariu.

Hezbollah a lansat peste 5.000 de rachete și drone asupra nordului Israelului începând cu 7 octombrie, afirmând că atacurile sunt în semn de solidaritate cu poporul palestinian.

Gruparea pro-iraniană a declarat în trecut că va înceta să mai tragă asupra Israelului doar dacă statul evreu oprește războiul din Gaza.

La rândul său, Israelul a efectuat sute de lovituri în Liban și a evacuat aproximativ 60.000 de locuitori de la granița de nord.

De asemenea, peste 90.000 de libanezi și-au părăsit locuințele din zonă, precizează CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close