Antena 3 CNN Externe Hărţi ale statelor membre UE, cu zonele cu risc de inundaţii

Hărţi ale statelor membre UE, cu zonele cu risc de inundaţii

Hărţi ale statelor membre UE, cu zonele cu risc de inundaţii
27 Noi 2007   •   08:48

Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să realizeze hărţi şi să identifice bazinele râurilor şi zonele cu risc de inundaţii. Aşa prevede noua directivă europeană ce a intrat în vigoare luni. Documentul se referă la toate tipurile de inundaţii, fie că sunt cauzate de râuri sau lacuri, că se produc în zone urbane sau de coastă sau că sunt generate de furtuni sau tsunami. Punerea în aplicare a directivei se va face în trei etape. În prima fază, ce se va încheia în anul 2011, se vor evalua riscurile producerii de calamităţi naturale. În a doua etapă, care are ca dată de finalizare anul 2013, se vor întocmi hărţi ale riscului producerii de inundaţii, cu împărţirea în zone cu risc mare, mediu sau scăzut.
Aceste hărţi trebuie să conţină şi detalii precum posibila adâncime a apei, activităţile economice ce ar urma să fie afectate şi numărul de cetăţeni expuşi riscurilor.

Pentru ultima etapă, ce se încheie în 2015, statele membre trebuie să elaboreze atât planuri de gestionare a riscurilor, cât şi de reducere a efectelor acestora.

Din 1998 până în prezent, Europa a suferit mai bine de 100 de inundaţii majore. Cele de pe Elba şi Dunăre, în vara anului 2002, au cauzat moartea a mai bine de 700 de persoane, au determinat evacuarea a jumătate de milion de oameni şi au produs daune materiale de peste 25 milioane euro.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close