Antena 3 CNN Externe Harta lumii s-a schimbat! O insulă a apărut brusc din apele oceanului. Ce spun specialiştii de la NASA

Harta lumii s-a schimbat! O insulă a apărut brusc din apele oceanului. Ce spun specialiştii de la NASA

S.T.
1 minut de citit Publicat la 09:34 15 Dec 2017 Modificat la 09:34 15 Dec 2017
o_1c1chgmjji4it4jgr1a0g518.jpg
Foto: pixabay.com

Cea mai tânără insulă de pe Terra, apărută în arhipelagul Tonga după o erupţie vulcanică în urmă cu trei ani, ar putea oferi oamenilor de ştiinţă o serie de indicii ce ar putea să îi ajute să înţeleagă mai bine dezvoltarea prezumtivă a unor forme de viaţă pe planeta Marte, au anunţat cercetătorii de la NASA, citaţi de AFP.

Insula Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a apărut după o erupţie vulcanică la sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015 la o distanţă de aproximativ 65 de kilometri nord-vest faţă de Nuku'alofa, capitala statului insular Tonga.

Cercetătorii au prezis iniţial că această insulă, formată prin expulzarea unor volume uriaşe de rocă şi cenuşă, urma să dispară în câteva luni.

Însă insula, care avea la început o lăţime de un kilometru şi o lungime de doi kilometri, având o altitudine maximală de 120 de metri, a rezistat mai bine decât se aşteptau oamenii de ştiinţă, probabil datorită consolidării deşeurilor vulcanice într-un tip special de rocă, denumit tuf vulcanic.

Un studiu recent al specialiştilor de la NASA, care au monitorizat fără întrerupere prin satelit evoluţia fizică a insulei încă de la naşterea acesteia, îi atribuie în prezent o speranţă de viaţă cuprinsă între şase ani şi 30 de ani.

Jim Garvin, cercetător la NASA, consideră că fenomenul reprezintă o ocazie foarte rară pentru a studia ciclul vieţii pe insulele nou formate. Potrivit aceluiaşi cercetător, planeta Marte ar deţine multe foste insule vulcanice similare, ce erau după toate probabilităţile înconjurate de apă în momentul apariţiei lor.
 

×
x close