EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Externe Harta celor mai CORUPTE ţări din lume. Care sunt statele fruntaşe în topul ruşinii şi pe ce loc se situează România

Harta celor mai CORUPTE ţări din lume. Care sunt statele fruntaşe în topul ruşinii şi pe ce loc se situează România

2 minute de citit Publicat la 09:48 03 Dec 2013 Modificat la 09:48 03 Dec 2013
Harta celor mai CORUPTE ţări din lume. Care sunt statele fruntaşe în topul ruşinii şi pe ce loc se situează România
Foto: firstseniorfinancialgroup.com
Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia sunt percepute ca cele mai corupte ţări din lume, în timp ce Danemarca şi Noua Zeelandă sunt percepute drept cele mai puţin corupte ţări, potrivit Indexului anual al organizaţiei Transparency International (TI) publicat marţi.

România se plasează pe locul 69 din 177 de ţări în clasamentul pe 2013 al celor mai corupte ţări din lume realizat de Transparency International, cu un indice al corupţiei de 43 din 100, statul cu indicele "zero" fiind considerat cel mai corupt.

Această organizaţie, cu sediul la Berlin, apreciază că aproape 70% dintre statele lumii sunt considerate ca având o "problemă gravă" de venalitate în rândul funcţionarilor. Totodată, niciuna dintre cele 177 de ţări studiate în 2013 nu obţine un scor perfect.

HARTA REZULTATELOR - Transparency International 

Anual, Transparency International întocmeşte un indice al percepţiei corupţiei în rândul partidelor politice, poliţiei, sistemului judiciar şi serviciilor publice în toate ţările, un flagel care subminează dezvoltarea şi lupta împotriva sărăciei.

"Corupţia îi afectează cel mai mult pe cei săraci", comentează pentru AFP Finn Heinrich, un cercetător din cadrul organizaţiei.

Între ţările care au pierdut cele mai multe puncte în Indexul din 2013 se află Siria, devastată de un război civil, dar şi Libia şi Mali, ambele confruntându-se cu conflicte militare majore în ultimii ani.

"Corupţia merge adesea mână în mână cu destrămarea unei ţări, cum puteţi vedea în Libia şi Siria, două ţări care au înregistrat cea mai puternică creştere a corupţiei", adaugă Heinrich.

În Afganistan, o ţară din care forţele armate NATO intenţionează să se retragă anul viitor după o perioadă de peste zece ani, "nu am observat progrese tangibile", constată cercetătorul.

În coada plutonului se află şi Coreea de Nord, "o societate totalitară complet repliată asupra sa-însăşi", în care transfugii povestesc că foametea amplifică şi mai mult corupţia "deoarece ai nevoie să cunoşti pe cineva corupt din interiorul partidului pentru a supravieţui".

Între ţările în care situaţia "s-a îmbunătăţit cel mai mult", deşi pornesc de jos, se află Myanmarul, în care junta militară aflată la puetere a deschis poarta unui proces de democratizare. Această ţară, în care au crescut investiţiile, s-a angajat să respecte reguli în domeniul transparenţei.

"Toate ţările sunt ameninţate de corupţie, la toate nivelurile Guvernului, atât atunci când vine vorba despre emiterea unui permis local, cât şi în privinţa aplicării legilor şi reglementărilor", avertizează canadiana Huguette Labelle, preşedinta Transparency.

Transparency International clasează ţările pe o scală de 0 la 100, statul care obţine "zero" fiind cel perceput ca cel mai corupt.

Cei mai slabi trei elevi, Afganistanul, Coreea de Nord şi Somalia obţin opt, pe când cei mai buni doi elevi, Danemarca şi Noua Zeelandă afişează 91.

În coada plutonului, cu scoruri cuprinse între zece şi 19, se află Irakul, Siria, Libia, Sudanul şi Sudanul de Sud, Ciadul, Guineea Ecuatorială, Guineea Bissau, Haiti, Turkmenistanul, Uzbekistanul şi Yemenul.

În fruntea clasamentului, cu scoruri cuprinse între 80 şi 89, se află, alături de Danemarca şi Noua Zeelandă, Luxemburgul, Canada, Australia, Olanda, Elveţia, Singapore, Norvegia, Suedia şi Finlanda.

×
x close