Oamenii au ignorat avertismentele autorităţilor şi au ieşit în stradă. Armata egipteană, prezentă pe străzi pentru prima dată după anii '80, a luat locul poliţiei şi a intervenit în forţă.
În mai multe cartiere, locuitorii au ridicat baricade şi au format grupuri de apărare. În marile oraşe manifestanţii au dat foc sediilor instituţiilor guvernamentale.
Mii de deţinuţi, printre care şi militanţi islamişti au evadat de la o închisoare situată în apropierea capitalei Cairo. Serviciile de securitate egiptene au pornit în urma evadaţilor care ar putea fi chiar înarmaţi.
URMĂREŞTE IMAGINI ÎN DIRECT CU PROTESTELE DIN EGIPT
Zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc în cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat, anunţă surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene, citate de AFP.
Numeroase magazine au fost jefuite, iar secţiile de poliţie au fost vandalizate. Oamenii sunt hotărâţi să nu se oprească până când preşedintele Mubarak nu îşi va da demisia.
Regimul de la Cairo poate pica în orice moment. Până şi americanii, cei mai importanţi aliaţi ai Egiptului, par să-şi fi luat mâinile de pe Mubarak. Ambasada Statelor Unite în Cairo face apel către cetăţenii americani din Egipt să părăsească ţara de urgenţă.
Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, s-a alăturat manifestanţilor din Piaţa Tahrir
Mohamed ElBaradei, reprezentant al opoziţiei egiptene, a ajuns duminică seară în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo, unde se află câteva mii de manifestanţi care cer, pentru a şasea zi la rând, plecarea preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, relatează AFP.
ElBaradei a ajuns cu o maşină în apropierea pieţei înconjurate de tancuri, care controlează accesul în zonă.
El a fost imediat înconjurat de susţinători şi se îndreaptă către zona pieţei unde sunt adunaţi manifestanţii, care scandează în continuare "poporul vrea ca preşedintele să plece" sau "ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie".
ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost mandatat de o coaliţie a formaţiunilor de opoziţie egiptene să negocieze cu regimul preşedintelui Hosni Mubarak.
Haos în Egipt: Corespondentul Antena 3, despre protestele din Cairo
"Vrem să trecem de la un regim dictatorial la un regim democratic, bazat pe justiţie socială; fără aceasta, manifestaţiile vor continua", a avertizat ElBaradei.
Adresându-se armatei egiptene, el a afirmat că rolul acesteia este "de a apăra Egiptul (...) şi a susţine populaţia, nu pe opresori".
ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a salutat şi rolul tinerilor care au iniţiat protestele de marţi şi care îşi continuă mişcarea, cerând înlăturarea regimului de la Cairo.
ElBaradei, revenit în Egipt după începerea protestelor, şi-a declarat joi disponibilitatea de a asigura tranziţia puterii în cazul în care Mubarak acceptă să se retragă din funcţie.