Antena 3 CNN Externe Haos în Argentina: protestatarii anti-austeritate s-au bătut cu poliția și au incendiat mașini la Buenos Aires. Președintele Milei i-a numit "teroriști"

Haos în Argentina: protestatarii anti-austeritate s-au bătut cu poliția și au incendiat mașini la Buenos Aires. Președintele Milei i-a numit "teroriști"

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 09:52 13 Iun 2024 Modificat la 09:56 13 Iun 2024
Buenos Aires DPA

Capitala argentiniană a fost zguduită, miercuri, de ciocniri între protestatari și forțele de ordine, înaintea unui vot în Congres asupra pachetului de reforme inițiat de președintele Javier Milei, relatează CNN și BBC.

Este un proiect legislativ care va afecta viețile a milioane de oameni și despre care unii spun că duce țara înapoi cu 100 de ani.

"A-l vota înseamnă trădare de țară", se putea citi pe o pancartă adusă la protest.

Poliția antirevoltă a tras cu gaze lacrimogene și a recurs la tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe oamenii adunați în fața sediului legislativului.

Violențele au izbucnit atunci când mulțimea a încercat ia cu asalt Congresul, în pofida gardurilor de securitate amplasate de poliție. 

Forțele de ordine au încercat să-i respingă pe revoltați cu ajutorul sprayurilor cu piper. Aceștia au aruncat cu pietre în polițiști.

Zeci de manifestanți au avut nevoie de îngrijiri medicale. Cel puțin cinci deputați de opoziție, aflați în mulțimea de protestatari, au fost spitalizați, conform celor declarate pentru AFP de deputata Cecilia Moreau. Cel puțin 20 de polițiști au fost, de asemenea, răniți, potrivit forțelor de securitate. 15 persoane au fost arestate.

În cele din urmă, poliția a reușit să-i respingă pe protestatari. Aceștia ar fi incendiat două vehicule, dintre care unul aparținând unei organizații de presă.

Ce spune legea care i-a scos în stradă pe argentinieni

Pachetul de reforme propus de președintele Milei pentru a revigora economia în declin a țării presupune declararea stării de urgență economică, reducerea pensiilor și diminuarea drepturilor de muncă.

Aceste prevederi sunt vehement contestate de partidele politice de stânga și de sindicate.

Prevederile au primit miercuri un vot inițial, după un blocaj de 36 la 36 în Camera superioară a legislativului argentinian. Egalitatea a fost ruptă de intervenția vicepreședintei Victoria Villarruel, care este și membră a Congresului.

"Pentru acei argentinieni care suferă, care așteaptă, care nu vor să-și vadă copiii părăsind țara, votul meu este afirmativ", a declarat ea.

După această aprobare preliminară, proiectul cu 328 de articole va fi votat punct cu punct înaintea aprobării finale, așteptate joi. Ulterior, va trebui supus, din nou, votului în cealaltă Cameră legislativă.

"Nu ne vine să credem că în Argentina se discută o lege care ne va duce înapoi cu 100 de ani", a spus Fabio Nunez, un protestatar în vârstă de 55 de ani, avocat de profesie.

Președintele Milei îi numește "teroriști" pe protestatari

După violențele de miercuri, biroul președintelui Milei a emis o declarație în care le-a mulțumit forțelor de securitate pentru reprimarea a ceea ce el a numit ""teroriști" care au încercat să dea o lovitură de stat.

"Vom schimba Argentina, o vom transforma în cea mai liberală țară din lume", a promis el.

Javier Milei a venit la guvernare în 2023 pe o platformă de dreapta, după ce a promis că va tăia "cu drujba" cheltuielile publice. În timp ce se afla în campania electorală, el a fost filmat în timp ce agita o drujbă la un miting electoral, pentru a-și exprima hotărârea sa de a face acest lucru.

De când a preluat puterea, președintele a redus cabinetul de miniștri la jumătate, a tăiat 50.000 de locuri de muncă în sectorul public, a suspendat contractele noi de lucrări publice și a eliminat subvențiile pentru combustibil și transport, în condițiile în care inflația anuală se apropia de 300%.

×
x close