Antena 3 CNN Externe Hamas transmite, pe surse, că respinge propunerea de acord în Gaza avansată de SUA și detaliază motivele 

Hamas transmite, pe surse, că respinge propunerea de acord în Gaza avansată de SUA și detaliază motivele 

Excavator cadavre Gaza
Palestinienii folosesc un excavator pentru a căuta cadavre sub dărâmături după un bombardament israelian în tabăra Al-Zawayda din centrul Fâșiei Gaza, 17 august 2024. Sursă foto: hepta / DPA Images
de A.I.    |    20 Aug 2024   •   15:02

Gruparea Hamas respinge cea mai recentă propunere a SUA privind un armistițiu în Gaza și un schimb de ostatici israelieni contra deținuți palestinieni, deoarece aceasta ar conține "elemente noi și inacceptabile", adăugate de premierul Benjamin Netanyahu, relatează Times of Israel.

Potrivit publicației citate, o sursă anonimă Hamas a făcut declarații în acest sens pentru compania qatariotă de știri Al-Araby Al-Jadeed / The New Arab.

Sursa Hamas a detaliat elementele problematice din propunerea americană.

Este vorba despre posibilitatea ca Israelul să obiecteze față de numărul și identitatea deținuților  palestinieni care ar urma să fie eliberați în schimbul ostaticilor din captivitatea Hamas și de prerogativa, reclamată de statul evreu, de a-i percheziționa pe palestinienii strămutați din Gaza, pe măsură ce aceștia se întorc la casele lor din nordul enclavei.

Sursa Hamas a susținut că gruparea a dat dovadă de flexibilitate în ceea ce privește calendarul retragerii armatei israeliene din Gaza, dar Netanyahu nu a făcut același lucru în ceea ce privește retragerea IDF din coridoarele Philadelphi și Netzarim și, în plus, a adăugat noi condiții.

Al-Araby Al-Jadeed îl citează, de asemenea, pe Suheil al-Hindi, membru al Biroului Politic al Hamas. Acesta îl acuză pe premierul israelian că ia "flexibilitatea" grupării drept semn de slăbiciune. 

Oficialul mai spune că Hamas a transmis poziția sa mediatorilor Egipt și Qatar, îndemnându-i să facă presiuni asupra Israelului, pentru a respecta "ceea ce s-a convenit".

Într-o declarație oficială făcută duminică seara, Hamas a anunțat că "propunerea de tranziție" a Statelor Unite, comunicată vineri, la Doha a fost "aliniată la cererile Israelului", fără alte precizări.

Tot duminică, o publicație saudită a relatat că propunerea de acord americană prevede o prezență redusă a Forțelor de Apărare Israeliene, IDF, pe coridorul Philadelphi de la frontiera Gaza-Egipt, posibilitatea ca Israelul să se opună la numele a cel puțin 100 de deținuți palestinieni care urmează să fie eliberați în schimbul unor ostatici evrei, precum și deportarea în străinătate a multora dintre palestinienii eliberați.

Hamas reacționează după ce Joe Biden a spus că gruparea palestiniană "se îndepărtează" de negocierile privind un acord în Gaza

Marți după amiază, Hamas a reacționat la o declarație făcută mai devreme în cursul zilei de președintele american Joe Biden, aflat la Chicago cu ocazia Convenției Naționale a Partidului Democrat din SUA.

Biden le-a spus jurnaliștilor că Hamas "se îndepărtează" de negocierile în vederea unei încetări a focului în Fâșia Gaza.

Hamas a respins afirmația liderului american, calificând-o drept "undă verde" pentru continuarea războiului de către Israel.

"Aceste afirmații înșelătoare (...) nu reflectă poziția reală a mișcării (Hamas, n.r.), care dorește să ajungă la un acord de încetare a focului", a transmis gruparea palestiniană într-un comunicat.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close