Antena 3 CNN Externe Hamas susține că premierul israelian „obstrucționează” obținerea unui acord de încetare a focului în Gaza

Hamas susține că premierul israelian „obstrucționează” obținerea unui acord de încetare a focului în Gaza

Benjamin Netanyahu vorbeste cu pumnul ridicat
Benjamin Netanyahu. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Roxana Mihăiescu    |    19 Aug 2024   •   08:44

Gruparea islamistă palestiniană Hamas l-a acuzat duminică pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că „obstrucţionează” un acord pentru un armistiţiu în Gaza după ultima rundă de negocieri la Doha, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Atribuim lui Benjamin Netanyahu întreaga responsabilitate pentru eşecul eforturilor mediatorilor, pentru obstrucţionarea unui acord şi pentru vieţile ostaticilor, care se află în acelaşi pericol ca şi poporul nostru, cu bombardamentele continue în Fâşia Gaza”, a declarat mişcarea islamistă palestiniană, potrivit unui comunicat.

Statele Unite au prezentat vineri o nouă propunere de acord, după două zile de discuţii la Doha purtate de mediatori cu Israelul.

Propunerea „răspunde condiţiilor stabilite de Netanyahu, în special refuzului său pentru o încetare permanentă a focului şi o retragere totală din Fâşia Gaza”, potrivit Hamas.

De asemenea, premierul israelian „a pus noi condiţii în dosarul schimbului de prizonieri şi a dat înapoi în alte puncte, împiedicând astfel finalizarea acordului”, se arată în comunicat.

Netanyahu a denunţat anterior „refuzul încăpăţânat” al mişcării islamiste de a ajunge la un acord pentru un armistiţiu, cerând „direcţionarea presiunii asupra Hamas” şi „nu asupra guvernului israelian” în ajunul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a sosit la Tel Aviv duminică seara în cadrul unei noi încercări a Washingtonului de a se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.

Discuţiile privind o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza urmează să fie reluate săptămâna aceasta la Cairo în jurul unei noi propuneri americane, potrivit unei declaraţii comune emise vineri de SUA, Qatar şi Egipt, principalii mediatori între Israel şi Hamas, deşi gruparea palestiniană a transmis că respinge iniţiativa Washingtonului.

Blinken a discutat telefonic cu omologul saudit despre încetarea focului 

De asemenea, și secretarul de stat american Antony Blinken a discutat la telefon cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, despre prevenirea unei „escaladări regionale” şi finalizarea unui „acord de încetare a focului” între Israel şi Hamas, potrivit sursei citate.

Şeful diplomaţiei americane i-a mulţumit prinţului Faisal pentru eforturile Arabiei Saudite de a „facilita fluxul de ajutor umanitar către Gaza”.

Mai mult decât atât, Blinken i-a mulţumit omologului său și pentru rolul jucat de Arabia Saudită în organizarea, la Geneva, a discuţiilor menite să pună în aplicare Declaraţia de la Jeddah şi să determine încetarea ostilităţilor în Sudan.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close