Hamas şi Fatah, cele două fracţiuni palestiniene rivale, au căzut de acord să ajungă la o înţelegere în această lună, ceea ce ar putea fi echivalent cu înlăturarea unui obstacol pentru pacea din Orientul Mijlociu.
Cele două partide, care au dus un război civil timp de o săptămână în 2007 ce a dus la moartea a peste 100 de persoane, ar urma să semneze, pe 16 octombrie, un tratat ce ar fu primul pas spre formarea unui guvern unit, au anunţat miniştrii de externe din Iordania şi Egipt.
Actualul conflict dintre cele două părţi a fost considerat cea mai presantă problemă pentru eforturile preşedintelui american de a stabili pacea între Israel şi autorităţile palestiniene.
Ciocnirile din 1007 au dus practic la împărţirea teritoriului palestinian în două state, cu Hamas care a preluat conducerea Gaza şi Fatah s-a retras în Cisiordania.
Fără rezolvarea crizei, mulţi analişti cred că un acord de pace israeliano-palestianin nu ar fi posibil deoarece ar exclude Hamas, care, spre deosebire de Fatah, a refuzat să facă pace cu Israel. Guvernele israeliene au refuzat şi ele să discute cu Hamas.
Dacă cele două fracţiuni îşi îngroapă diferenţele, palestinienii ar putea să prezinte un front comun în discuţiile cu Israel.
Egipt, care a făcut eforturi să aducă cele două state împreună, va găzdui o întâlnire la Cairo pentru a elimina ultimele diferenţe, înainte de a fi semnat acordul.
Înţelegerea a venit după ce Mahmoud Abbas, liderul Fatah şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, a acceptat termenii Hamas.
Astfel, conform planului de reconciliere, vor fi organizate alegeri prezidenţiale şi parlamentare vor fi organizate în Cisiordania şi Gaza la jumătatea anului viitor.
Hamas a câştigat ultimele alegeri parlamentare în 2006, ceea ce a provocat condamnarea internaţională.
Antena3.ro