Antena 3 CNN Externe Hamas refuză un container cu cadavre de palestinieni pe care Israelul a vrut să le returneze în Gaza

Hamas refuză un container cu cadavre de palestinieni pe care Israelul a vrut să le returneze în Gaza

Khan Younis
Lovitură a armatei israeliene împotriva unei ținte din Khan Younis, iulie 2024. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Adrian Iclozan    |    25 Sep 2024   •   18:20

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea Hamas, a refuzat, miercuri, un transport de cadavre returnate de Israel într-un container, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Este vorba despre cadavrele a 88 de palestinieni uciși în operațiunile militare ale statului evreu în enclavă.

Ministerul a respins îngroparea morților înainte ca Israelul să prezinte detalii despre identitatea lor și locul unde au fost uciși.

Responsabilii de la spitalul Nasser din Khan Yunis au refuzat să primească cadavrele și au cerut Comitetului Internațional al Crucii Roșii să solicite Israelului informațiile respective.

"Ministerul Sănătății a întrerupt procedurile de recepționare a containerului (care transporta cadavrele) până la primirea unor date și informații complete despre acești morți, astfel încât rudele lor să îi poată identifica", a explicat instituția palestiniană într-un comunicat.

Hamas susține că peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în ultimul an în Gaza

Ismail Al-Thawabta, șeful biroului de comunicare al Hamas în Gaza a precizat, la rândul său, că oficialii Ministerului Sănătăţii i-au spus șoferului de camion să ducă înapoi cadavrele, la punctul de trecere israelian. Camionul a părăsit apoi zona spitalului.

"Trebuie acționat în conformitate cu dreptul internațional umanitar şi într-un mod care să nu afecteze demnitatea martirilor şi a familiilor lor", a afirmat oficialul Hamas.

Crucea Roşie a declarat că nu a fost implicată în acest transfer.

Autoritățile Hamas din Gaza susțin că peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în urma ofensivei lansate de Israel, după ce combatanții grupării au atacat comunități israeliene pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de oameni și luând aproximativ 250 de ostatici.

În ultimele zile, conflictul s-a extins la un alt teatru major de luptă, Israelul lansând cele mai importante atacuri din ultimele aproape două decenii asupra pozițiilor grupării șiite Hezbollah din sudul Libanului.

×
Subiecte în articol: Hamas cadavre Israel Gaza
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close