Antena 3 CNN Externe Hamas are rachete capabile să atingă oraşul Tel Aviv

Hamas are rachete capabile să atingă oraşul Tel Aviv

Hamas are rachete capabile să atingă oraşul Tel Aviv
04 Noi 2009   •   22:48

Iranul a furnizat militanţilor mişcării islamiste Hamas, care conduce Fâşia Gaza, o rachetă ce poate atinge oraşul Tel Aviv, au afirmat surse din cadrul serviciilor de apărare, citate de cotidianul Haaretz.
Sursele au dezvăluit provenienţa acestei rachete la doar câteva ore după ce şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, generalul Amos Yadlin, a declarat în faţa Comisiei de Afaceri Externe şi Apărare din Knesset (Parlamentul israelian) că Hamas a testat recent o rachetă capabilă să atingă ţinte aflate la o distanţă de 60 de kilometri.
Acuzaţia a fost negată de Hamas, care se teme că informaţiile ar putea fi folosite pentru o nouă acţiune militară în Gaza.
Generalul arăta că o asemenea rachetă a fost testată în Mediterana, dar nu a prezentat dovezi în acest sens.
Până acum, rachetele trase dinspre Gaza aveau o rază de acţiune de până la 40 de kilometri. Afirmaţia că centrul economic al ţării, Tel Aviv, ar putea fi atins va declanşa nelinişte în Israel, care a fost lipsit de atentate grave de la construirea bariere de separaţie.
Yadlin a precizat că gruparea libaneză şiită Hezbollah a acumulat de asemenea numeroase arme. "Organizaţia continuă să se înarmeze şi să strângă multe arme din Iran, prin Siria", a declarat înaltul oficial militar. "Ea strânge aceste arme la sud de râul Litani, în case ale civililor, în contravenţie cu Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate al ONU?.
Generalul a afirmat că Siria continuă să joace un rol-cheie în înarmarea ambelor organizaţii. "Siria operează pe două căi paralele - bunăvoinţă faţă de Occident, iar în interior se transformă într-o fabrică de arme pentru axa răului", a spus Yadlin. În privinţa Iranului, Yadlin a avertizat că centrala iraniană de îmbogăţire a uraniului din oraşul Qom, a cărei existenţă a fost recent expusă de Occident, este folosită în scopuri militare.
Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close