Scopul este acela de a construi o ?cultură de rezistenţă?, acesta fiind şi tema unei conferinţe recente. În plus, în ultimele zile a fost montată o piesă, a fost difuzat un film, o expoziţie de artă, a fost publicată o carte şi a început un serial TV, majoritatea sponsorizate de stat şi care au ca temă centrală viaţa palestinienilor în Gaza.
?Rezistenţa armată încă este importantă, dar avem o nouă concentrare pe rezistenţa culturală. Situaţia actuală cere o oprire a rachetelor. După război, luptătorii şi oamenii aveau nevoie de o pauză,? remarca Ayman Taha, fost lider Hamas pentru NY Times.
Taha a subliniat că armata a înlocuit comandanţii şi s-a restructurat după război. În plus, decizia de a suspenda tirurile de rachete cu rază scurtă Qassam, care erau lansate uneori cu zecile spre Israel, a fost luată în parte la presiunea publicului. Acesta pune la îndoială valoarea rachetelor nu neaparat pentru că lovesc civili, ci pentru că sunt privite ca ineficiente.
Schimbarea în politică este evidentă: în luna iunie au fost trase două rachete dinspre Gaza, conform armatei israeliene.
Deşi tactic, războiul a fost câştigat de Israel, în opinia publică Hamas este în avantaj. Liderii săi au remarcat condamnarea internaţională a Israelului pentru folosirea disproporţionată a forţei, o percepţie pe care speră să o folosească în avantajul lor. Suspendarea tirului de rachete ar putea servi de asemenea aceluiaşi scop.
?Noi nu suntem terorişti, ci luptători ai rezistenţei şi vrem să explicăm lumii realitatea noastră?, arăta ministrul Culturii, Osama Alisawi. El chema intelectualii lumii să vină să vadă cum suferă poporul în fiecare zi.
Deoarece şi oficialii israelieni cred că trebuie să îşi îmbunătăţească relaţiile publice şi managementul mesajului, noua concentrare pe cultură din Gaza declanşează un nou fel de luptă, pentru opinia publică. Ambele tabere de altfel acuză jurnaliştii că simpatizează cu tabăra adeversă.
Antena3.ro