Oficialii americani au creat planuri de urgenţă pentru a aborda migraţia în masă şi au eliberat spaţiu în centrele de detenţie sau primire din SUA, inclusiv la baza americană de la Guantanamo .
Operaţiunea, fără precedent în istorie, a fost lansată pe fondul comparaţiei făcută de un oficial american de top care compara distrugerea din Haiti cu un eveniment post-nuclear.
"Este la fel ca şi cum ar fi explodat o bombă atomică," aprecia Kenneth Merten, ambasadorul american la Port-au-Prince.
Pe lângă faptul că oferă ajutoare de urgenţă şi asistenţă medicală USS Carl Vinson, alături de alte nave ale marine şi ale pazei de coastă, acţionează ca o barieră pentru haitienii care ar dori să navigheze cei aproape 1000 km până la Miami.
"Scopul este de a-i opri pe mare şi a-i repatria," arăta comandantul Pazei de Coastă, Christopher O'Neil.
Pe de altă parte, Raymond Joseph, ambasadorul Haiti la Washington, a înregistrat zn mesaj în creolă în care avertizează concetăţenii să nu se aventureze cu bărcile să părăsească ţara.
Ca răspuns la uşile închise ale Americii, Abdoulaye Wade, preşedintele Senegalului, a oferit descendenţilor haitieni ai sclavilor africani şansa de a se aşeza "pe pământul strămoşilor lor " şi a oferit parcele de teren.
Oficialii securităţii interne din SUA declara că sute de imigranţi deţinuţi în sudul Floridei au fost mutaţi pentru a primi primul val de haitieni care ar ajunge pe ţărmul american.
Antena3.ro