Circa 10.000 de soldaţi sunt aşteptaţi în Haiti pentru a restabili ordinea pe străzi pe măsură ce supravieţuitorii cutremurului recurge la violenţă, iar ajutoarele umanitare ajung cu greu la ei.
Haos şi teama au pus stăpânire pe capitala Port-au-Prince, iar mulţi aşteptau încă alimentele, apa sau medicamentele la cinci zile de la dezastrul ce a lovit regiunea.
De altfel, poliţia a fost nevoită să deschidă focul asupra unor turbulenţi, ucigând cel puţin unul, după ce sute de persoane au luat cu asalt un supermarket.
Într-un alt incident în regiunea Delmas doi suspecţi turbulenţi au fost legaţi, bătuţi şi târâţi pe străzi de persoane, pentru a fi apoi abandonaţi pe străzi.
Se speră că trupele americane vor linişti spiritele, dar nu este încă clar când se va întâmpla. Canada a promis la rândul său 1000 de soldaţi, pe lângă cei 500 deja desfăşuraţi în zonă.
Alain Joyandet, ministrul francez al Cooperării, a protestat la Washington pentru conducerea militară americană a aeroportului din Haiti, după ce un zbor cu ajutoare medicale a fost întors din drum.
Armata SUA lucrează şi pentru deschiderea portului din Haiti pentru a facilita transportul ajutoarelor şi au fost aduse şi elicoptere pentru a le distribui.
Acestea au livrat circa 70.000 de sticle de apă şi 130.000 de raţii de mâncare. Au existat relatări despre un grup de haitieni care s-au luptat cu macetele pentru mici pachete cu mânare aruncate dintr-un elicopter.
ONU anunţa că un număr tot mai mare de haitieni încearcă să traverseze graniţa în Republica Dominicană şi s-a înregistrat un exod spre oraşele din nord.
Între timp secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a calificat cutremurul ca una din cele mai grave crize în decenii şi arăta că ONU hrăneşte circa 40.000 persoane pe zi, dar speră să ajungă la un milion în două săptămâni.
Încă nu se ştie câte victime s-au înregistrat în urma cutemurului, dar guvernul din Haiti arăta că a recuperat 20.000 de cadavre, fără a le socoti pe cele ale agenţiilor independente sau ale rudelor.
Organizaţia Panamericană de Sănătate estima numărul morţilor la 50.000-100.000, deşi surse militare americane cred că ar putea fi vorba despre peste 200 mii.
Guvernul din Haiti estima că 1,5 milioane au rămas fără case.
Antena3.ro