Potrivit Kiev-ului, România nu ar fi trebuit să aducă în discuţie problema Insulei Şerpilor şi, cu atât mai mult, să o transforme într-un argument central în cadrul procesului. Critica a venit în ciuda faptului că acest teritoriu este un element central al cazului prezentat de vecinii noştri, la Haga.
Mai exact, ei încearcă să arate că Insula Şerpilor este locuită şi locuibilă. Noi vrem să arătăm că e doar o stâncă. În acest context, agentul ucrainean a negat că ţara sa ar încerca schimbarea statutului juridic al insulei.
Asta deşi actele prin care ţara noastră încerca să demonstreze acest lucru, proveneau chiar din dosarul depus de Ucraina la Haga. Unul dintre acestea este o hotărâre a Guvernului ucrainean, emisă în 1995, prin care se cerea ?un pachet de măsuri destinate să legitimeze frontiera de stat cu Republica România pornind de la susţinerea că, în conformitate cu Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării, insula are zonă economică exclusivă şi platou continental propriu", se arată în anexa 67 la Contra-Memoriul depus de Ucraina la Curtea Internaţională de Justiţie.
Agentul Ucrainei la Haga s-a referit şi la perioada negocierilor dintre cele două ţări. El s-a arătat surprins faţă de afirmaţiile făcute, săptămâna trecută, de România, cum că acestea nu ar fi respectat acordurile internaţionale.
Cert este că odată procesul ajuns în această etapă, noi discuţii între România şi Ucraina devin puţin probabile. ?Personal, cred că este oarecum târziu ca să mai rezolvăm această chestiune prin negocieri. Cred că soluţia Curţii va lua înainte orice rezultat obţinut prin negocieri?, a declarat Bogdan Aurescu, agentul României la Haga. Ucriana îşi va continua pledoaria la Haga, până vineri.
Antena3