Antena 3 CNN Externe Hackerul român care a spart serverele NASA, pus sub acuzare în SUA. El riscă 10 ani de închisoare

Hackerul român care a spart serverele NASA, pus sub acuzare în SUA. El riscă 10 ani de închisoare

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 08:59 09 Feb 2012 Modificat la 08:59 09 Feb 2012
Hackerul român care a spart serverele NASA, pus sub acuzare în SUA. El riscă 10 ani de închisoare
Foto: smartplanet.com
Românul din Cluj-Napoca, Robert Butyka, acuzat că a spart serverele NASA sub numele de cod Iceman, a fost pus sub acuzare în Statele Unite, au anunţat miercuri procurorii americani, informează Mediafax.

Butyka este acuzat pentru că a spart 25 de computere la Jet Propulsion Laboratory (JPL) în decembrie 2010, cauzând un prejudiciu de 500.000 de dolari şi făcându-le inutilizabile timp de mai multe luni, a declarat purtătorul de cuvânt al procuraturii din Los Angeles, Thom Mrozek.

Ulterior, în ianuarie, Iceman a fost condamnat la trei ani de închisoare în România. Statele Unite vor cere însă aducerea lui pe teritoriul american pentru a fi judecat, a adăugat purtătorul de cuvânt. În cazul în care va fi condamnat, el riscă până la zece ani de închisoare.

Robert Butyka, în vârstă de 26 ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv pe 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca.

El a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

Tânărul a fost condamnat, la 17 ianuarie, la trei ani de închisoare cu suspendare, de Judecătoria Cluj-Napoca, el urmând să fie pus în libertate, întrucât sentinţa este executorie, deşi nu este definitivă.

Butyka şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei, iar ulterior avocatul acestuia a cerut ca procesul să se judece cu uşile închise pentru că infracţiunea ar aduce atingere demnităţii inculpatului. Judecătorul a aprobat cererea, astfel că procesul a avut loc cu uşile închise.

Din acest dosar a fost disjuns un altul în care se va judeca latura civilă, după ce National Aeronautics and Space Administration (NASA) s-a constituit parte civilă şi solicită 580.000 de dolari drept despăgubiri.

Acest dosar are termen pe 13 martie la Judecătoria Cluj-Napoca.

×
x close