Executivul de la Chişinău a transmis printr-un comunicat că îşi exprimă disponibilitatea să intermedieze "neutralizarea politicii agresive a României" de către Uniunea Europeană.
"Conducerea României a lansat în repetate rânduri declaraţii fără echivoc privind asimilarea inevitabilă a Moldovei de către România, imposibilitatea principială de soluţionare a problemei transnistrene şi, în mod corespunzător, despre ?reunirea? Moldovei cu România, drept singura perspectivă europeană palpabilă pentru Republica Moldova", trasmite comunicatul.
Autorităţile de la Chişinău cer ajutorul partenerilor europeni pentru că, spun ei, acest conflict afectează întreaga regiune.
"În consecinţă, în ultimii doi ani, relaţiile bilaterale moldo-române s-au degradat până la o stare ce reprezintă, indiscutabil, o problemă la scară regională, care nu mai poate fi ignorată nici de ţările membre ale Uniunii Europene, nici de Ucraina, nici de ceilalţi parteneri politici externi sinceri ai Republicii Moldova."
În finalul comunicatului, executivul moldovean îşi exprimă regretul pentru că România nu renunţă la politica agresivă.
"Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă regretul pentru faptul că conducerea supremă a României nu a renunţat la retorica sa într-un cadru admisibil pentru un stat membru al UE şi şi-a sacrificat definitiv politica sa externă pentru stările de spirit revanşarde şi relicte, precum şi pentru proiecte de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial"
Declaraţia guvernului de la Chişinău a fost trimisă numai Agenţiei de stat Moldpres.
Antena3