Antena 3 CNN Externe Guvernul nipon: Desfiinţarea centralei de la Fukushima va necesita 40 de ani de lucrări

Guvernul nipon: Desfiinţarea centralei de la Fukushima va necesita 40 de ani de lucrări

1 minut de citit Publicat la 17:50 21 Dec 2011 Modificat la 17:50 21 Dec 2011
Guvernul nipon: Desfiinţarea centralei de la Fukushima va necesita 40 de ani de lucrări
Foto: EPA/Intact Images
Guvernul japonez a prezentat miercuri un nou calendar de lucrări la centrala nucleară avariată de la Fukushima. Acesta prevede desfiinţarea etapizată a centralei în decurs de 40 de ani, având în vedere starea dezastruoasă în care se află instalaţia şi tehnicile noi de care este nevoie, informează AFP.
   
"Lucrările vor fi efectuate în mai multe etape", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului Goshi Hosono, însărcinat cu eliminarea consecinţelor accidentului.
   
Retragerea combustibilului uzat din piscinele de dezactivare urmează să înceapă în aproximativ doi ani şi va dura peste două decenii. În aceeaşi perioadă, în paralel, vor fi consolidate sistemele de răcire ale reactoarelor, piscinelor şi altor instalaţii.
   
Extragerea combustibilului topit din reactoarele 1 şi 3 va începe în aproximativ zece ani şi va dura mai mult de două decenii.

În ambele cazuri vor fi necesare tehnici noi, a subliniat Hosono, având în vedere că situaţia de la Fukushima este specială. Unele clădiri au fost distruse, înregistrându-se un nivel ridicat de radioactivitate, iar combustibilul aflându-se în întregime sau doar în parte pe podeaua de beton a incintei de izolare, în trei dintre cele şase reactoare ale complexului.

Astfel, dezansamblarea acestei instalaţii devastate de cutremurul urmat de un tsunami uriaş, pe 11 martie, în nord-estul arhipelagului nipon, va fi finalizată abia peste aproximativ 40 de ani, estimează statul.

"Trebuie să efectuăm aceste lucrări evitând generarea unor riscuri noi", a subliniat, la rândul său, ministrul industriei Yukio Edano.
   
Guvernul japonez a decretat vinerea trecută starea de oprire la rece a reactoarelor avariate de la Fukushima, o etapă importantă, care marchează stabilizarea instalaţiei şi care deschide perioada de pregătire a dezansamblării.
   
Starea de oprire la rece, care înseamnă menţinerea temperaturii din interiorul reactoarelor sub 100 de grade Celsius şi controlarea emisilor radioactive, a fost unui dintre obiectivele-cheie ale "etapei a doua a planului de lucru" stabilit de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), destinat îndepărtării consecinţelor acestei catastrofe, cea mai gravă după cea de la Cernobîl din urmă cu 25 de ani.
   
În paralel cu desfiinţarea progresivă, autorităţile vor fi nevoite să se ocupe, de asemenea, de împrejurimile contaminate şi de populaţia evacuată.

×
x close