Rezidenţii evacuaţi au făcut presiuni asupra oficialilor pentru a se întoarce la casele lor şi a verifica starea în care se află acestea. Incursiunea oamenilor în zona de carantină marchează prima dată, din 11 martie, când guvernul nipon a considerat că publicul poate reveni în siguranţă în apropierea centralei de la Fukushima.
Cei cărora li s-a permis accesul în zona închisă au fost atent monitorizaţi, li s-au oferit costume protectoare, ochelari şi măşti pentru a le purta pe durata incursiunii. Guvernul le-a oferit transport şi pungi speciale în care să îşi ia cele de trebuinţă de la domiciliile abandonate.
La întoarcere, toţi au trecut prin filtre, pentru a se verifica nivelul de contaminare cu radiaţii.
Autorităţile au planificat mai multe astfel de vizite pentru rezidenţi, dar mulţi dintre aceştia se tem că nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a trăi acolo.
Mulţi localnici au revenit la casele lor fără aprobarea oficialităţilor, dar riscul de expunere la radiaţii şi probabilitatea sporită de furt şi vandalism a condus la o înăsprire a măsurilor de securitate în zonă. Vizitele controlate sunt compromisul la care s-a ajuns, în urma presiunilor publice.
Nouă oraşe şi sate se află în zona interzisă şi alte câteva se află în stare de alertă pentru o posibilă evacuare. Câteva zeci de mii de oameni locuiesc în continuare în centrele pentru sinistraţi oferite de guvernul japonez.
Conform oficialilor guvernului şi TEPCO, compania responsabilă pentru centrala de la Fukushima, rezdenţii se vor putea întoarce la casele lor după şase până la nouă luni, dar este admis faptul că acest scenariu este cel mai optimist posibil.