Guvernul condus de Enrico Letta a obţinut, miercuri, în Senat, primul vot de încredere din partea parlamentului italian, informează Agerpres.
În favoarea guvernului Letta au votat 235 de senatori, în timp ce 70 dintre ei au votat împotrivă.
La şedinţă au participat 305 senatori, dintr-un total de 321.
Surpriza zilei a fost oferită de Silvio Berlusconi, liderul dreptei italiene, care provocase acum patru zile actuala criză de guvern.
Fostul premier a declarat că, „în urma unei dezbateri interne”, partidul său, Poporul Libertăţii, a decis să voteze în favoarea guvernului condus de Letta.
În discursul ţinut miercuri dimineaţă la Senat, cu ocazia dezbaterilor pentru acordarea votului de încredere, premierul Enrico Letta afirmase că „Italia riscă în mod fatal” din cauza actualei crize de guvern şi a instabilităţii politice şi a făcut un apel la „simţul de responsabilitate” al celor 321 de senatori.
Enrico Letta, care conduce din luna aprilie un guvern de mare coaliţie între stânga, dreapta şi centru, mai afirmase că Parlamentul este „locul suveranităţii naţionale”, locul în care guvernele „se nasc sau mor”.
Letta a explicat cauzele crizei politice, declanşate sâmbăta trecută de demisia celor cinci miniştri din partidul fondat de Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii.
„Activitatea executivului nostru de mare coaliţie nu poate depinde de problemele judiciare ale nimănui”, a precizat Letta, referindu-se la Silvio Berlusconi, condamnat în mod definitiv la un an de închisoare, la 1 august, de Curtea de Casaţie de la Roma, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset.
„Trebuie să avem în vedere problemele adevărate ale cetăţenilor, restul nu contează, iar deciziile magistraturii independente trebuie să fie aplicate”, a adăugat şeful guvernului de la Roma, care le-a spus senatorilor, reuniţi în şedinţă plenară, că Italia „are nevoie de stabilitate”.
Obiectivul guvernului italian este realizarea legii bugetare şi redresarea finanţelor publice, reducerea datoriilor statului şi respectarea angajamentelor luate în Europa pentru anul 2014, a mai afirmat premierul italian.
Letta a amintit, de asemenea, că, în al doilea semestru al anului 2014, Italia va prelua preşedinţia UE şi va trebui „să îşi facă ascultată vocea în Europa”, ca una dintre ţările protagoniste şi credibile ale Uniunii Europene.