Antena 3 CNN Externe Guvernul Franţei a demisionat

Guvernul Franţei a demisionat

Guvernul Franţei a demisionat
18 Iun 2007   •   08:07

Premierul francez Francois Fillon şi-a prezentat luni demisia preşedintelui Nicolas Sarkozy, care l-a însărcinat cu formarea unui nou cabinet. Mişcarea politică era una aşteptată, în condiţiile unei victorii categorice, dar sub aşteptări pentru conservatori, în turul doi al legislativelor. Formaţiunea lui Sarkozy, Uniunea pentru o Mişcare Populară a obţinut majoritatea absolută în Adunarea naţională, cu 314 locuri. Socialiştii vor ocupa însă 185 de locuri, un succes neaşteptat, cu mult peste cifrele preconizate. O serie de miniştri din actualul cabinet şi-au pierdut însă locul în Parlament, în favoarea candidaţilor socialişti, antrenând demisia Guvernului.

Majoritatea obţinută de conservatori îi asigură lui Nicolas Sarkozy sprijinul necesar pentru a-şi pune în practică ambiţiosul program de reforme. Premierul Francois Fillon a declarat că Franţa a obţinut "o majoritate pentru a acţiona". ?Aţi votat pentru acţiune, acest lucru va fi confirmat. Vom atrage atenţia asupra obiceiurilor şi prejudecăţilor care ţin statul nostru pe loc, pentru că progresul şi interesul general necesită acest preţ. Dragii mei compatrioţi, vremea alegerilor a trecut, a venit vremea pentru unitate, pentru acţiune? a declarat Francois Fillon, premierul Franţei.

Liderul socialiştilor, Francois Hollande, a remarcat, acid, după încheierea scrutinului, că "valul dreptei franceze nu a avut loc". Numărul doi din Guvernul de la Paris, Alain Juppe, reprezintă însă cea mai importantă victimă din tabăra conservatorilor. Ministrul ecologiei şi dezvoltării durabile şi-a anunţat demisia, după ce a pierdut locul în Parlament, în favoarea unei candidate socialiste.

Scrutinul a fost marcat şi de înregistrarea unui record - cel puţin 106 femei au primit mandat de deputat, o cifră fără precedent în Franţa. O surpriză a reprezentat-o faptul că formaţiunea de extremă-dreapta a lui Jean-Marie Le Pen nu a obţinut niciun mandat de deputat.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close