Evenimentul a avut loc miercuri, după prezentarea în Consiliul de Miniştri şi înainte de examinarea în Parlament care va începe în ianuarie.
„Legea va fi un progres pentru întreaga societate”, consideră Hollande, care se confruntă cu opoziţia dreptei şi a Bisericii Catolice în această problemă.
Potrivit BBC News, peste 1.000 de primari au semnat o petiţie împotriva proiectului de lege, în 75 de localităţi au avut loc proteste, iar un politician din opoziţie a sugerat că legalizarea căsătoriilor între persone de acelaşi sex ar putea conduce la poligamie.
„Este sfârşitul familiei, sfârşitul dezvoltării copilului, sfârşitul educaţiei. Este un uriaş pericol pentru întreaga naţiune”, a spus Serge Dassault, senator al Uniunii pentru Mişcarea Populară.
De cealaltă parte, ministrul familiei Dominique Bertinotti consideră că ceea ce se întâmplă „este o etapă importantă spre egalitatea în drepturi, iar dezbaterea va continua prin audierile organizate de parlamentari”.
De asemenea, ministrul a cerut ca dezbaterea în privinţa acestui subiect senzibil „să se bazeze pe realitate, nu pe fantasme”.
„Căsătoria poate avea loc între două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex", se arată în proiectul de lege, care le oferă de asemenea cuplurilor homosexuale dreptul de a adopta un copil. În prezent, numai cuplurile căsătorite - nu şi partenerii din uniuni civile - pot face adopţii în Franţa.
În schimb, proiectul de lege nu prevede însă şi aprobarea procreării asistate medical în cuplurile de femei, spre nemulţumirea asociaţiilor de apărare a drepturilor homosexualilor.
Chestiunile privind filiaţia au fost lăsate de guvern în seama unei viitoare legi a familiei.
Câteva state europene, printre care Germania, Suedia şi Marea Britanie, permit deja adopţii în cadrul cuplurilor între persoane de acelaşi sex.