Antena 3 CNN Externe Guvernul din Nepal vrea să determine înălţimea exactă a muntelui Everest

Guvernul din Nepal vrea să determine înălţimea exactă a muntelui Everest

Guvernul din Nepal vrea să determine înălţimea exactă a muntelui Everest
20 Iul 2011   •   12:58

Guvernul nepalez a ordonat o nouă măsurare a muntelui Everest pentru a determina cu exactitate ce altitudine are cel mai înalt munte din lume.

Nepal a continuat să recunoască măsurătoarea veche de zeci de ani de 8.848 metri. Totuşi, în ultimul timp, căţărători din China şi Vest au susţinut alte cifre.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Reformei Agrare, Gopal Giri, a declarat că guvernul a decis săptămâna trecută, în timpul discuţiilor anuale despre buget, să aprobe noile măsurători. Planurile vor fi aprobate săptămâna aceasta, iar pe vârful muntelui va fi plasat un dispozitiv care va măsura înălţimea folosind tehnologia sateliţilor.

Staţiile vor fi amplasate în trei locaţii diferite, folosind sistemul poziţionării globale, iar misiunea va dura doi ani, a mai spus oficialul.

O expediţie americană care a avut loc în 1999 a spus că a folosit sateliţi GPS pentru a afla că muntele Everest are o înălţime de 8.850 de metri, o măsurătoare care este luată în considerare tot mai des în ultima perioadă. Chinezii au venit şi ei cu o măsurătoare recentă de 8.844 de metri.



×
Subiecte în articol: nepal everest China SUA GPS inaltime
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close