Antena 3 CNN Externe Guvernul de la Londra, obligat de justiţie să desecretizeze şedinţele în care s-a hotărât invadarea Irakului

Guvernul de la Londra, obligat de justiţie să desecretizeze şedinţele în care s-a hotărât invadarea Irakului

1 minut de citit Publicat la 09:00 28 Ian 2009 Modificat la 09:00 28 Ian 2009
Guvernul de la Londra, obligat de justiţie să desecretizeze şedinţele în care s-a hotărât invadarea Irakului
Guvernul britanic a fost obligat printr-o sentinţă judecătorească să facă publice procesele verbale ale şedinţelor în care a hotărât implicarea în conflictul din 2003 din Irak, ceea ce redeschide controversa legată de legalitatea invaziei.
?Este un caz excepţional?, se arată în decizia tribunalului, care a subliniat că interesul public în a afla cum a fost luată decizia a cântărit mai greu decât nevoia de a păstra confidenţialitatea discuţiilor guvernamentale.
Cabinetul lui Gordon Brown se luptă de aproape doi ani pentru a păstra secretul acelor şedinţe. Oricum are la dispoziţie 28 de zile pentru a face apel.
Decizia se referă la procesele verbale ale şedinţelor din 13 şi 17 martie 2003, ţinute doar cu câteva zile înainte de invadarea Irakului, în 19 martie.
Stenogramele ?vor fi editate pentru a evita aducerea de riscuri inutile în relaţiile internaţionale ale Marii Britanii?, se arată în nota de fundamentare a deciziei.
Pe de altă parte a fost respinsă o cerere de a face publice şi notele luate de participanţii la şedinţe. La întâlnirea din 17 martie, procurorul general Lord Peter Goldsmith a apreciat că există o justificare legală pentru invadare, potrivit legii. El a prezentat opinia Parlamentului britanic în aceeaşi zi.
Verdictul este urmare a cererii înaintată, conform dreptului de la informaţii, de Christopher Lamb în aprilie 2007. Activiştii anti-război cred că procesele verbale ar putea conţine informaţii cruciale, ce să arate că acţiunea militară de răsturnare a lui Saddam Hussein a fost ilegală. Critcii războiului apreciază că Lord Goldsmith a fost presat de aliaţii lui Tony Blair să spună că războiul este legal.
De altfel, la prima şedinţă, din 13 martie, procuroroul credea că invadarea este ilegală fără o rezoluţie în acest sens a ONU. La a doua şedinţă s-a răzgândit, apreciind că războiul este legal deoarece Saddam nu cooperase cu inspectorii ONU.
Antena3.ro

×
x close