Antena 3 CNN Externe Gruparea Hezbollah amenință o țară din Uniunea Europeană, după ce a dat de înțeles că va bombarda orașul Haifa din Israel

Gruparea Hezbollah amenință o țară din Uniunea Europeană, după ce a dat de înțeles că va bombarda orașul Haifa din Israel

Nasrallah
Imaginea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timpul unui discurs televizat, miercuri, 19 iunie 2024. Sursă foto: hepta / DPA Images / Marwan Naamani
de Adrian Iclozan    |    20 Iun 2024   •   08:56

Liderul grupării proiraniene Hezbollah, activă în sudul Libanului, și-a extins amenințările, după ce anterior organizația sa a difuzat un clip video cu obiective militare și civile din Israel, inclusiv din orașul-port Haifa, dând de înțeles că le va bombarda, scrie Politico.

Într-o declarație televizată difuzată miercuri, Hassan Nasrallah (foto) a avertizat guvernul din Cipru că un eventual ajutor militar acordat Israelului va fi considerat act de război.

Nsarallah s-a referit explicit la posibilitatea ca statul evreu să folosească infrastructura militară cipriotă pentru a lovi Hezbollah.

"Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote pentru ca inamicul israelian să țintească Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte în război, iar rezistența se va ocupa de el, ca parte a războiului", a declarat Nasrallah.

Liderul grupării militante a amenințat că Hezbollah va lupta "fără reguli" și "fără limite" în cazul în care va izbucni un conflict regional mai amplu.

Președinte cipriot: "Țara noastră este parte a soluției, nu a problemei"

Aflat la 250 de kilometri de coasta libaneză, Cipru este stat membru al Uniunii Europene, însă nu și al NATO. Totuși, țara găzduiește baze aviatice ale Forțelor Regale Britanice, RAF.

Cipru are relații bune atât cu Israelul, cât și cu Libanul, iar președintele cipriot Nikos Christodoulides a replicat amenințărilor Hezbollah spunând că țara sa nu este implicată în niciun fel în conflictul dintre statul evreu și gherilele proiraniene.

Cipru este "parte a soluției, nu a problemei", a afirmat el.

Christodoulides a subliniat rolul jucat de Cipru în acțiunile umanitare din Gaza.

"Coridorul nostru umanitar este o dovadă a angajamentului nostru față de pace și stabilitate", a adăugat el.

Pe lângă războiul din Gaza, Israelul se luptă la granița de nord cu gruparea Hezbollah

Militanții Hezbollah, susținuți de Iran, au lansat baraje de rachete și drone asupra Israelului în lunile care au trecut de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

Gruparea a afirmat că lovește statul evreu drept "dovadă de solidaritate" cu poporul palestinian.

Israelul a ripostat cu atacuri aeriene care au ucis mai mulți militanți Hezbollah, inclusiv un comandant militar.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a avertizat, luni, că regiunea se află "în pragul a ceea ce ar putea fi o escaladare mai amplă, cu consecințe devastatoare".

Guvernele cipriot și israelian și-au intensificat cooperarea în domeniul apărării în ultimii ani, desfășurând exerciții militare comune și semnând o serie de acorduri pentru achiziția de armament.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close