
Groenlanda ar trebui să ia în considerare revenirea în Uniunea Europeană pentru „protecție”, a declarat miercuri europarlamentarul danez Morten Lokkegaard, după amenințările președintelui american Donald Trump, transmite POLITICO.
Lokkegaard spune că este timpul pentru „un fel de gândire nouă”.
„Trăim într-o lume în care, indiferent cât de independent vrei să fii, trebuie să fii membru al alianțelor. Și, în opinia mea, UE este cea mai bună alianță în care poți intra. Asta este valabil pentru Danemarca, asta este valabil pentru Groenlanda”, a spus Løkkegaard.
„A face parte din UE i-ar asigura Groenlandei protecție. Într-o societate obișnuită, ești în siguranță economic și politic”, a adăugat el.
Trump a spus că este o „necesitate absolută” ca SUA să preia controlul asupra Groenlandei și a refuzat să excludă utilizarea forței militare pentru a achiziționa insula. Discursurile sale din ce în ce mai agresive au declanșat discuții de criză la Copenhaga și în alte capitale europene, premierul danez, Mette Frederiksen, alergând între Berlin, Bruxelles și Paris săptămâna aceasta pentru a-și consolida sprijinul.
Groenlanda a părăsit blocul comunitar în 1985
Groenlanda, un teritoriu danez autonom, a votat într-un referendum pentru ieșirea din Comunitățile Europene, un precursor al UE, în 1982 și a părăsit oficial blocul comunitar în 1985, deși majoritatea celor aproximativ 60.000 de cetățeni ai săi sunt danezi și, prin urmare, încă cetățeni ai UE.
„În mod clar, situația s-a schimbat dramatic din '85. Avem o situație geopolitică complet diferită în acest moment”, a declarat Lokkegaard.
Groenlanda beneficiază de independență, premierul Mute Egede cerând ca insula să se separe de Danemarca.
„Nu vrem să fim danezi. Nu vrem să fim americani. Vrem să fim groenlandezi”, a declarat el reporterilor la începutul acestei luni.
Lokkegaard a mai explicat că Groenlanda este un candidat veritabil pentru aderarea la UE, cu o democrație puternică și un sistem de asistență socială.
„Multe dintre valorile pe care le susțin statele membre ale UE și populația UE sunt total în concordanță cu valorile Groenlandei”, a spus el.
Un efect neintenționat al declarațiilor lui Trump a fost că Groenlanda ar putea „redeschide discuția cu privire la luarea în considerare a unor relații mai strânse cu Europa", inclusiv „o nouă înțelegere a unui viitor comun”, a spus Lokkegaard.