Antena 3 CNN Externe „Groenlanda aparţine groenlandezilor”. Prim-ministra Danemarcei pune piedică ambiţiilor lui Trump pentru insula arctică

„Groenlanda aparţine groenlandezilor”. Prim-ministra Danemarcei pune piedică ambiţiilor lui Trump pentru insula arctică

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 12:42 08 Ian 2025 Modificat la 12:42 08 Ian 2025
Donald Trump Jr. face un selfie cu o persoană necunoscută.
Donald Trump Jr. a ajuns în Groenlanda, marţi. Foto: Profimedia Images

Prim-ministra guvernului Danemarcei, Mette Frederiksen, a declarat din nou, marţi, că Groenlanda nu e de vânzare şi că ea aparţine groenlandezilor, ca răspuns la fixaţia preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a readus în discuţie subiectul anexării insulei arctice la SUA, relatează Politico.

Frederiksen a declarat că premierul groenlandez, Mute Egede, „a fost foarte foarte clar – există mult sprijin printre locuitorii Groenlandei faţă de ideea că Groenlanda nu e de vânzare şi nici nu va fi în viitor”.

Remarcile liderei daneze vin după ce Donald Trump a vorbit din nou despre cumpărarea insulei arctice de la Danemarca, luna trecută, numind „achiziţia” teritoriului „o necesitate absolută”. Nu e prima oară când Trump face o fixaţie cu Groenlanda – în 2019, Trump a făcut o propunere similară, care a fost respinsă tot de Frederiksen.

Fiul cel mare al lui Trump, Donald Jr., a mers în Groenlanda, marţi. El a spus că e vorba doar de o vizită privată, însă printre cei care i s-au alăturat în această călătorie s-au numărat şi Charlie Kirk, un propagandist şi ideolog al „trumpismului” şi directorul pentru personal al lui Trump, Sergio Gor. Trump Sr., descrişti drept reprezentanţi ai săi.

„Don Jr. şi reprezentanţii mei au aterizat în Groenlanda. Primirea a fost grozavă. Ei, dar şi lumea liberă au nevoie de siguranţă, securitate, putere şi PACE! Acesta este un acord care trebuie să se întâmple. MAGA. SĂ FACEM GROENLANDA MĂREAŢĂ DIN NOU!”, a scris Trump pe reţeaua sa, Truth Social, marţi.

La cinci ani după ce Frederiksen a respins ambiţiile expansioniste ale lui Trump, ea a reiterat că „Groenlanda aparţine groenlandezilor”.

„Pe de-o parte, sunt bucuroasă de interesul americanilor faţă de Groenlanda. Dar, desigur, este important şi ca el să existe într-un fel în care e respectată decizia groenlandezilor, ce le rezervă lor viitorul”, a declarat şefa guvernului danez într-un interviu de marţi.

Groenlanda ar putea să-şi declare independenţa

Groenlanda este cea mai mare insulă a planetei, dar are o populaţie mică – de doar 60.000 de oameni. A fost colonie daneză până în 1979 când i s-a acordat statutul de teritoriu autonom – de atunci, insula are propriul guvern şi propriul parlament, separate de cele de la Copenhaga.

Totuşi, ea rămâne un teritoriu al Danemarcei, iar guvernul de la Copenhaga menţine controlul asupra politicilor de apărare şi externă.

În condiţiile în care puterile lumii încearcă să-şi extindă prezenţa şi capacitatea de influenţă în zona arctică, Groenlanda, un teritoriu bogat în minerale şi care găzduieşte o bază militară americană, este dorită mai ales petnru valoarea ei strategică.

Frederiksen, care în 2019 a descris încercarea lui Trump de a cumpăra insula drept „absurdă”, a spus că ţine de decizia groenlandezilor să-şi decidă propriul viitor. Ea a spus despre mişcarea tot mai puternică pentru independenţă că este „legitimă”.

„Pot să observ o dorinţă tot mai puternică printre groenlandezi pentru independenţă. Este legitimă şi cred că este important ca viitorul Groenlandei să fie stabilit la Nuuk (n. red. - capitala regiunii)”.

Conform unui acord stabilit în 2009 cu guvenul de la Copenhaga, Groenlanda îşi poate declara independenţa doar după un referendum pe această temă. Liderul de la Nuuk, Egede, a sugerat că un astfel de plebiscit ar putea să aibă loc în tandem cu alegerile parlamentare programate pentru aprilie.

×
x close