Antena 3 CNN Externe Gripa porcină se extinde: Noi cazuri, confirmate în Danemarca şi Hong Kong. Află cel mai recent bilanţ

Gripa porcină se extinde: Noi cazuri, confirmate în Danemarca şi Hong Kong. Află cel mai recent bilanţ

Gripa porcină se extinde: Noi cazuri, confirmate în Danemarca şi Hong Kong. Află cel mai recent bilanţ
01 Mai 2009   •   16:39

Gripa porcină se extinde de la o oră la alta. Ultimele cazuri confirmate au fost anunţate de oficialii din Danemarca şi Hong Kong în cursul zilei de vineri.

Tot vineri, au apărut noi îmbolnăviri în Canada, Germania şi Marea Britanie.

Potrivit celui mai recent bilanţ, numărul îmbolnăvirilor confirmate a trecut de 400, în 13 ţări, din care şapte în Europa.

15 bolnavi au decedat în Mexic şi unul - în Statele Unite.

În multe alte ţări sunt sub supraveghere zeci de aşa-numite cazuri suspecte. Între ele - un salariat al Băncii Mondiale şi un membru al delegaţiei care l-a însoţit, în Mexic, pe preşedintele Barack Obama.

Pentru a preveni efectele negative asupra cererii de carne de porc, s-a renunţat, oficial, la formula "gripă porcină". Maladia poartă acum numele virusului - H1N1.

Olanda a intrat pe lista ţărilor europene unde a fost detectată prezenţa virusului H1N1, la un copil de trei ani revenit din Mexic. Noi cazuri au fost confirmate în Spania şi Marea Britanie.

Mai aproape de noi, toţi bolnavii "suspecţi" din Croaţia şi Serbia au fost scoşi din cauză.

Miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană au respins propunerea franceză de a suspenda cursele aeriene spre Mexic şi au sfătuit populaţia să-şi păstreze calmul.

Ţările cel mai grav afectate se află pe continentul american. Mexicul, unde a apărut virusul, a raportat creşterea bruscă a numărului de cazuri confirmate - de la 91 la 300 - în urma aplicării unor teste mai eficiente. De teama contaminării, oamenii s-au închis în case, iar manifestaţiile de 1 Mai au fost suspendate.

Numărul cazurilor confirmate a crescut, de asemenea, în Statele Unite şi Canada. Şi aici, autorităţile se străduiesc să nu alarmeze inutil populaţia, dar vicepreşedintele american Joe Biden a mărturisit că şi-a sfătuit rudele să evite avionul şi chiar cu metroul.

Temerile lui Biden sunt explicabile, deoarece printre cazurile "suspecte" se numără şi un membru al delegaţiei care l-a însoţit pe preşedintele Obama în Mexic. El s-a însănătoşit între timp şi nu s-a aflat niciodată în apropierea preşedintelui.

Mai multe ţări au instituit controale la frontiere şi în aeroporturi şi îi sfătuiesc pe cetăţeni să evite deplasările în "ţările cu riscuri". Altele au suspendat importurile de carne de porc, deşi experţii subliniază că virusul nu se transmite pe această cale. Egiptul a hotărât chiar sacrificarea tuturor porcilor din ţară, în ciuda protestelor crescătorilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close