Antena 3 CNN Externe Gripa aviară revine în Marea Britanie

Gripa aviară revine în Marea Britanie

Gripa aviară revine în Marea Britanie
14 Noi 2007   •   08:10

Virusul ucigaş al gripei aviare şi-a făcut din nou apariţia în Marea Britanie. Autorităţile de la Londra au confirmat prezenţa virusului H5N1 la o fermă de curcani din estul Angliei. Luna trecută, guvernul britanic anunţa că a eradicat gripa aviară de pe teritoriul său.

Câteva zeci de curcani morţi au fost descoperiţi, duminică, într-o crescătorie în care se află peste 6.000 de păsări. Ferma a fost imediat izolată şi s-au luat măsuri suplimentare de bio-securitate. Veterinarul companiei a stabilit că moartea ar putea fi cauzată de o maladie gravă şi a notificat serviciul Sănătăţii Animale.

Sacrificarea păsărilor a început imediat după identificarea virusului H5N1. Ministerul Mediului a instituit o zonă de protecţie în jurul fermei, situată într-un amplasament considerat „deosebit de dificil”. Virusul este de origine asiatică, asemănător celor depistaţi, vara trecută, în Cehia şi Germania. Sursa contaminării ar putea fi o pasăre sălbatică.

Reapariţia gripei aviare este încă o lovitură grea pentru sectorul zootehnic din Marea Britanie, după epidemia de febră aftoasă şi aşa-numita „boală a limbii albastre”. Dacă virusul se va răspândi, urmările pot fi devastatoare pentru comerţul cu carne de pasăre, chiar în perioada de vârf dinaintea Crăciunului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close