Antena 3 CNN Externe Greve în serie. Proteste în transporturi în Franţa, Germania şi Olanda

Greve în serie. Proteste în transporturi în Franţa, Germania şi Olanda

Greve în serie. Proteste în transporturi în Franţa, Germania şi Olanda
15 Noi 2007   •   09:10

În Franţa, greva din transportul public continuă şi joi, deşi atât guvernul cât şi sindicatele se declară dispuse la dialog. Şi feroviarii germani au încetat lucrul din pricina salariilor mici, iar colegii lor olandezi le-ar putea urma exemplul săptămâna viitoare. Greva din transporturi i-a pus la grea încercare pe francezi, deşi participarea a fost mai mică decât la acţiunea similară de acum o lună. În ţară au circulat doar 20 - 25 la sută din trenuri, iar în metroul parizian - o garnitură din cinci.

Locuitorii capitalei au recurs la biciclete sau chiar la trotinete şi role. Greviştii au ieşit şi ei în stradă, alături de studenţii care protestează, de mai multe zile, faţă de o nouă lege a universităţilor. Feroviarii, susţinuţi şi de alte categorii de bugetari, resping reforma sistemului lor special de pensii, care i-ar lipsi de unele avantaje. Atât preşedintele Sarkozy, cât şi liderii sindicali s-au pronunţat pentru negocieri şi încheierea rapidă a conflictului, mai ales că greva este dezaprobată de peste 60 la sută din populaţie.

În Germania, cei care au încetat lucrul sunt mecanicii de locomotivă, care cer creşterea salariilor cu 30 la sută şi un contract colectiv separat. Conducerea susţine că greva este cea mai amplă din istoria societăţii şi va aduce pierderi de 50 de milioane de euro pe zi. Circulaţia trenurilor internaţionale de mare viteză, care nu este afectată de actualele conflicte de muncă, ar putea avea de suferit începând de luni. Mecanicii olandezi ameninţă şi ei cu mişcări de protest dacă nu li se măresc salariile.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close