Cei mai mulţi dintre locuitorii din Bruxelles au mers astăzi pe jos la muncă.
Dat fiind că este grevă națională, sunt foarte puține mijloacele de transport care circulă în capitala Belgiei. Atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi metroul, au restricţii de trafic, timpul de aşteptare fiind de 20-25 de minute, faţă de 4-5 minute în zilele obişnuite.
Sunt funcţionale doar câteva linii importante care fac legătura dintre centru și periferie, pentru ca oamenii totuși să poată să ajungă la muncă.
Nici magazinele nu sunt deschise toate. Unele centre comerciale au decis să închidă astăzi din spirit de solidaritate cu greviștii.
Cu toţii protestează pentru un singur lucru: își doresc un trai mai bun. Își doresc ca facturile la energie, dar și la gaz - exact aceeași poveste și din România - să fie plafonate.
Oamenii vor ca facturile să fie mai mici pentru că vine sezonul rece și prețurile sunt destul de mari. Își doresc un trai decent și salarii care să le permită să își plătească toate aceste costuri destul de ridicate pentru Belgia în acest moment.
Traficul aerian, perturbat de greve
La Bruxelles-Zaventem, principalul aeroport din Belgia, 55% din zborurile prevăzute sunt anulate din cauza personalului insuficient prezent miercuri.
Aeroportul din Charleroi (sud), al doilea ca trafic de pasageri şi principalul hub continental al companiei low-cost Ryanair, va rămâne închis. Accesul la terminalul 1 este închis, fiind afectate în total 120 de zboruri comerciale şi aproximativ 20.000 de pasageri.
În transportul feroviar este asigurată doar un sfert din activitatea dintr-o zi de lucru normală. Societatea Naţională de Transport Feroviar din Belgia (SNCB) se aştepta marţi seară la perturbări serioase; niciun tren nu va circula miercuri în două provincii din sudul francofon (Namur şi Luxemburg), după cum avertiza SNCB.
Greva, iniţiată de cea mai mare confederaţie sindicală din Belgia
Iniţiată de cea mai mare confederaţie sindicală din Belgia, FGTB (socialistă), greva - care va dura doar o zi - este sprijinită de sindicatul CSC (creştin). Aceste două sindicate consideră această grevă un mijloc de presiune pentru a obţine creşteri salariale în anumite sectoare. FGTB a cerut „modificarea legii privind norma salarială” care fixează un cadru considerat prea constrângător în negocierile naţionale cu patronatul.
În schimb, sindicatul CGSLB (liberal) preferă să vorbească despre „o zi de acţiune” mai degrabă decât de grevă generală şi afirmă că „susţine protestul social amplu contra crizei puterii de cumpărare”.
Potrivit mai multor reprezentanţi ai sindicatelor, vor exista „sute de pichete de grevă” în faţa anumitor administraţii şi a întreprinderilor.