Sute de mii de oameni mărșăluiau deja pe străzile orașelor din Franța la ora acestei actualizări.
În Paris, estimările arătau o potențială participare de cel puțin 100.000 de manifestanți iar poliția a anunțat că a suplimentat dispozitivul de jandarmi.
Majorarea pragului de pensionare de la 62 la 64 de ani - principala nemulțumire a oamenilor - este considerată vitală de administrația lui Macron și ar urma să se aplice din 2030.
Însă fronda populară, accentuată de scăderea nivelului de trai, pe fondul înrăutățirii climatului economic, i-a determinat pe oameni să nu mai aștepte.
Opt sindicate și cinci organizații de tineret conduc frontul luptei împotriva reformei pensiilor iar apelul la grevă se adresează lucrătorilor din toate sectoarele.
Două dintre cele mai mari sindicate, care-i reprezintă angajații din stațiunile de schi franceze, plănuiesc o grevă "nelimitată" începând cu 31 ianuarie.
O astfel de decizie va provoca haos și va distruge planurile celor care se îndreaptă către stațiunile franceze în timpul sezonului de vacanțe din februarie, care este una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului pentru industrie.
În Franța, sezonul vacanțelor de iarnă se întinde între 4 februarie și 4 martie și sute de mii de oameni aleg, în mod obișnuit, să-și petreacă această perioadă pe pârtii.
În transporturi, sunt așteptate perturbări ale tuturor categoriilor, inclusiv cursele aeriene.
Centrul Parisului s-a transformat în câmp de luptă în "Joia Neagră"
În timpul manifestațiilor din 19 ianuarie, peste 1,12 milioane de francezi au ieșit în stradă la Paris și în alte orașe, potrivit Ministerului de francez de Interne de la Paris.
Au protestat atunci angajații din educație, sănătate, transporturi, panificație și din rafinării.
"Această reformă este o aberație. La 64 de ani va fi dificil pentru oamenii cu locuri de muncă grele, iar pentru femeile cu cariere incomplete va fi complicat. Și la 64 de ani începi să ai probleme de sănătate. Am 68 de ani și sunt sănătos, dar am început să văd mai des medicii", declara Thierry Dessassis, un profesor pensionat, înaintea marșurilor și grevei din "Joia Neagră".
"Această mobilizare reflectă opoziția masivă - cred că aproape 80% dintre oameni sunt împotrivă, mai ales în rândul celor mai tineri. Deci, mobilizarea de acum reflectă opoziția cetățenilor acestei țări față de această reformă", spunea, la rândul său, Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT.
La Paris, protestul de atunci a degenerat rapid iar manifestanții s-au luat la bătaie cu forțele de ordine și, în scurt timp, centrul capitalei franceze a devenit un adevărat câmp de luptă.
Sătui să scandeze flancați de jandarmi, manifestanții au aruncat cu bâte și pietre spre polițiștii în echipament anti-revoltă, au rupt gardurile de protecție și au aprins fumigene.
Scutierii au format un lanț uman și au intervenit cu bastoane și gaze lacrimogene. Poliția a reținut câteva zeci de persoane.
Foto principală și galerie: proteste cu violențe și incendieri în Rennes și la Paris, 19 ianuarie 2023