Antena 3 CNN Externe Greutatea mai redusă micşorează riscul de cancer

Greutatea mai redusă micşorează riscul de cancer

1 minut de citit Publicat la 15:04 28 Mai 2008 Modificat la 15:04 28 Mai 2008
Greutatea mai redusă micşorează riscul de cancer
Cercetătorii britanici de la The World Cancer Research Fund (Centrul Mondial de Cercetare a Cancerului), au descoperit că persoanele care au o greutate chiar şi puţin peste media normală, sunt mai predispuse la a avea cancer, faţă de cele mai slabe. Conform studiului efectuat de cercetătorii de la WCRF, este bine să fii mai slab, dar nu subponderal, pentru a preveni cancerul. Tot mai mulţi oameni de ştiinţă "arată cu degetul" spre obezitate, considerând-o un factor major în dezvoltarea mai multor forme de cancer.

Aceştia susţin că până şi o creştere minoră în greutate poate creşte semnificativ riscul dezvoltării bolii. Greutatea "sănătoasă" este obţinută prin calculul BMI (body mass index - indexul masei corporale), care reprezintă de fapt raportul dintre greutatea unei persoane şi înălţimea ei.

Astfel, BMI-ul unei persoane sănătoase trebuie să se situeze între 20 şi 25, pentru o persoană supraponderală, între 25 şi 30, iar pentru cei obezi indexul masei corporale este de peste 30.

Cercetătorii britanici susţin că persoanele care se află "în parametrii" aparent normali (BMI situat între 20-25), sunt de fapt cu 15 la sută mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer decât cele care sunt mai apropiate de valoarea de 20 BMI, adică mai slabe. Riscul de a dezvolta şase tipuri de cancer (inclusiv cancerul de esofag, pancreas, rinichi, de sân) poate fi astfel seminificativ diminuat.

"Dovezile în acest sens sunt clare, chiar şi pentru cei care se află în limitele normale de greutate. Dacă tinzi spre limita de 25 (BMI) creşte riscul pentru mai multe forme de cancer. De aceea le recomandăm oamenilor să fie cât mai aproape de limita inferioară a greutăţii normale", a declarat profesorul Martin Wiseman, de la The World Cancer Research Fund.

Antena3.ro

×
x close