Cercetătorii
britanici de la The World Cancer Research Fund (Centrul Mondial de
Cercetare a Cancerului), au descoperit că persoanele care au o
greutate chiar şi puţin peste media normală, sunt mai predispuse
la a avea cancer, faţă de cele mai slabe. Conform studiului
efectuat de cercetătorii de la WCRF, este bine să fii mai slab,
dar nu subponderal, pentru a preveni cancerul. Tot mai mulţi oameni
de ştiinţă "arată cu degetul" spre obezitate,
considerând-o un factor major în dezvoltarea mai multor
forme de cancer.
Aceştia susţin că până şi o creştere
minoră în greutate poate creşte semnificativ riscul
dezvoltării bolii. Greutatea "sănătoasă" este obţinută
prin calculul BMI (body mass index - indexul masei corporale), care
reprezintă de fapt raportul dintre greutatea unei persoane şi
înălţimea ei.
Astfel, BMI-ul unei persoane sănătoase
trebuie să se situeze între 20 şi 25, pentru o persoană
supraponderală, între 25 şi 30, iar pentru cei obezi indexul
masei corporale este de peste 30.
Cercetătorii britanici susţin că
persoanele care se află "în parametrii" aparent
normali (BMI situat între 20-25), sunt de fapt cu 15 la sută
mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer decât
cele care sunt mai apropiate de valoarea de 20 BMI,
adică mai slabe.
Riscul
de a dezvolta şase tipuri de cancer (inclusiv cancerul de esofag,
pancreas, rinichi, de sân) poate fi astfel seminificativ
diminuat.
"Dovezile în acest sens sunt clare, chiar şi
pentru cei care se află în limitele normale de greutate. Dacă
tinzi spre limita de 25 (BMI) creşte riscul pentru mai multe forme de
cancer. De aceea le recomandăm oamenilor să fie cât mai
aproape de limita inferioară a greutăţii normale", a declarat
profesorul
Martin Wiseman, de la The World Cancer Research Fund.
Antena3.ro