Guvernul grec lucrează la un plan care vizează reducerea comisioanelor şi plăţilor suplimentare pentru tranzacţiile de retail, în ideea de a ajuta gospodăriile să facă faţă creşterii costului vieţii, a declarat miercuri ministrul elen al Finanţelor, Kostis Hatzidakis, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Băncile greceşti şi-au revenit după naţionalizări şi trei runde de recapitalizări cu o valoare cumulată de 45 de miliarde euro, după ce ţara a fost zguduită de o criză financiară în precedentul deceniu.
„În urma intervenţiilor pe care le are în vedere guvernul, comisioanele bancare vor fi semnificativ mai mici începând din 2025", a spus Kostis Hatzidakis, făcând referire la tranzacţiile zilnice la ATM-uri şi operaţiunile via e-banking. Hatzidakis a adăugat că mai multe detalii cu privire la planurile guvernului urmează să fie oferite duminică.
Cele patru mari bănci greceşti au redus ponderea creditelor neperformante, până la sub 6% de la 45% în 2017, şi totodată au generat profituri nete cumulate de 3,8 miliarde de euro în 2023.
Citeşte şi: Inflația a crescut din nou la peste 5% în România. S-au scumpit fructele, legumele și detergenții
Băncile elene intenţionează să acorde dividende din profiturile generate în acest an, ceea ce ar fi o premieră în ultimii 16 ani.
Potrivit analiştilor, doar 10% din veniturile anuale din comisioane ale băncilor greceşti, care anul trecut s-au ridicat la 1,8 miliarde de euro, au venit din tranzacţiile de retail. O posibilă reducere a comisioanelor, cu 50%, ar costa băncile greceşti între 80 şi 100 milioane de euro pe an.
Economia Greciei şi-a revenit după criza datoriilor, însă salariile grecilor sunt sub media europeană. De asemenea, Produsul Intern Brut per capita din Grecia este unul din cele mai mici din Uniunea Europeană, în timp ce costul produselor a crescut exploziv.