Imigranţii din Asia şi Africa folosesc tot mai des graniţa de nord a Greciei cu Turcia, Evros, pentru a ajunge în Uniunea Europeană, după ce au fost îmbunătăţită supravegherea graniţelor maritime, iar Spania şi Italia au semnat înţelegeri de repatriere cu ţările africane.
Anul trecut, în jur de 128.000 de imigranţi ilegali au intrat în Grecia, din care o treime pe la punctul vamal din nord-est. "Aceasta este realitatea şi avem o obligaţie faţă de cetăţenii greci de a rezolva problema", a declarat Christos Papoutsis, ministrul pentru protecţia cetăţneilor, într-un comunicat.
Graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia este mai lungă de 200 de kilometri şi se desfăşoară în mare parte de-a lungul unui râu. Gardul ar urma să fie ridicat în cealaltă zonă, unde majoritatea imigranţilor sosesc, au anunţat oficialii.
Atena s-a plâns de mai multe ori că Turcia nu face suficiente eforturi pentru a opri acest fenomen şi că Ankara refuză să primească înapoi imigranţii care au trecut graniţa din teritoriul ei, ceea ce încurajează infractorii să folosească această rută. Acum însă ambele ţări au promis să colaboreze mai bine şi Papoutsis a anunţat că măsurile nu sunt în niciun caz îndreptate împotriva Turciei.
Nouă din zece imigranţi folosesc Grecia ca o rampă de lansare pentru Uniunea Europeană, iar ţara se chinuie în prezent cu numărul mare al acestora. Anul trecut, numărul imigranţilor care au trecut graniţa de nord ilegal a crescut cu 369% în primele nouă luni, conform agenţiei europene Frontex. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că "gardurile şi pereţii s-au dovedit a fi doar o soluţie pe termen scurt, care nu ajută prea mult în rezolvarea problemei migraţiei".