Protestatarii s-au împrăştiat la amiază după ce au înconjurat Parlamentul la chemarea principalelor grupări sindicale din Grecia.
Greva generală de azi îi urmează celei din 5 mai când trei angajaţi dintr-o bancă şi-au pierdut viaţa sufocaţi în clădirea în care lucrau, care a fost incendiată de participanţii la proteste.
Pe banerele afişate azi de protestatari erau scrise mesaje precum : ?Să luptăm cu toţii? şi ?pensiile nu ar trebuie să fie subiect al economiei de piaţă?. În acest fel s-a protestat faţă de terapia de şoc impusă de conducerea ţării în schimbul salvării financiare a ţării de către Uniunea Europeană şi FMI.
Măsurile includ, conform AFP, reformarea sistemului pensiilor, prin prelungirea orelor de lucru şi reducerea pensiilor. Măsurile urmează să treacă prin Parlament pentru a fi aprobate până la sfârşitul lunii.
Într-o declaraţie comună, sindicatele au cerut să nu fie adoptate aceste măsuri, şi au avertizat că vor ?continua lupta?.
În Salonic, al doilea oraş ca mărime din Grecia, au protestat circa 5.000 de persoane, conform datelor furnizate de poliţie. La Atena poliţia a arestat 30 de persoane suspectate de vandalism în cartierul Exarhia.
Aproximativ 1.700 de poliţişti au vegheat la desfăşurarea paşnică a protestelor pentru a evita tragedia din 5 mai, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Atena, citat de AFP.
Potrivit unor analişti, moartea celor trei angajaţi ai băncii ar trebui să aibă ca efect scăderea presiunii din stradă, un alt moment tensionat urmând a fi în septembrie.
În cadrul unei declaraţii, GSSE, principalul sindicat al ţării, a precizat că la greva generală participă 70% din industrie iar ramurile importante, precum rafinării şi porturi, unde toate vasele au fost oprite, se apropie de 100%.
Sindicaliştii eleni au blocat întreaga ţară pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate propuse de Guvernul de la Atena. Angajaţii din sectorul public nu lucrează, şcolile şi băncile sunt închise iar transporturile, exceptându-le pe cele aeriene, sunt blocate.
Grecia are o datorie externă de 300 de miliarde de euro iar deficitul bugetar a ajuns la peste 13 procente. FMI şi Uniunea Europeană au acceptat să-i acorde un împrumut de 110 miliarde de euro în schimbul reducerii drastice a cheltuielilor bugetare. Prima parte a tranşei a fost virată marţi dar, în schimbul banilor, oficialii sunt nevoiţi să taie din cheltuielile bugetare.
Încă de la anunţare măsurilor de austeritate, Grecia s-a confruntat cu un val de proteste ce par să nu se mai termine. Unul dintre ele, greva generală organizată la începutul lunii, s-a încheiat în mod tragic. Trei oameni, printre care şi o femeie însărcinată, au murit atunci, după ce demonstranţii au incendiat o bancă din centrul Atenei.
Probleme cu banii are şi Spania. Oficialii germani spun că ibericii ar fi următorii care vor avea nevoie de ajutor internaţional. Între timp, guvernul de la Madrid urmează să aprobe un plan de reducere a deficitului bugetar. Angajaţii din sistemul public au anunţat deja că vor ieşi în stradă în cazul în care le vor fi reduse salariile.
Probleme cu banii are şi Spania. Oficialii germani spun că ibericii ar fi următorii care vor avea nevoie de ajutor internaţional. Între timp, guvernul de la Madrid urmează să aprobe un plan de reducere a deficitului bugetar. Angajaţii din sistemul public au anunţat deja că vor ieşi în stradă în cazul în care le vor fi reduse salariile.
Antena3.ro