În vreme ce politicienii UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind datoriile imense ale Greciei către creditorii externi, zeci de mii de persoane au invadat străzile din Atena şi alte mari oraşe elene pentru a protesta împotriva austerităţii şi pentru a îşi exprima sprijinul faţă de actualul guvern condus de partidul Syriza.
Miniştrii de finanţe din zona euro susţin că au înregistrat progrese în discuţiile de ieri cu reprezentanţii Greciei după ore lungi de negocieri. O nouă rundă de dezbateri privind păsuirea Atenei va avea loc luni.
"
Am analizat o serie de aspecte problematice, referitoare la programul actual. Am discutat posibilitatea extinderii acestui program. Pentru unii dintre noi, aceasta ar fi cea mai bună soluţie, dar încă nu am ajuns la o concluzie clară", a declarat preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Grecia a confirmat la rândul ei că nu s-a ajuns la niciun acord, iar oficialii de la Atena au adăugat că "
negocierile vor continua cu scopul de a se ajunge la o înţelegere mutuală reciproc benefică".
"
O prelungire a memorandumului actual este de neacceptat", se arată într-un comunicat remis de autorităţile elene.
Noul ministre de Finanţe de la Atena, Yanis Varoufakis, negociază ajustarea condiţiilor memorandumului privind datoria de 284 de miliarde de dolari, accceptat în 2012, de guvernul anterior.
După şapte ore de discuţii aprinse, Varoufakis a declarat că a luat parte la "negocieri bune", care vor continua luni, şi a adăugat că săptămâna viitoare s-ar putea ajunge la un "
acord sănătos" privind finanţele Greciei.
O mulţime paşnică s-a adunat aseară în faţa Parlamentului din Atena. Oamenii scandau lozinci proguvernamentale: "Faliţi, dar liberi!", "Opriţi austeritatea, Sprijiniţi Grecia, Schimbaţi Europa!".
Alte manifestări de amploare au avut loc în Salonic, Kalamata şi creta.
Demonstranţii de solidaritate cu Grecia au avut loc şi în câteva din capitalele Europei occidentale.
Un sondaj de opinie recent relevă faptul că 75% dintre greci sprijină măsurile asumate de Syriza, de când partidul a câştigat puterea.
Majoritatea liderilor europeni se declară sceptici în privinţa ajungerii la un acord cu noua administraţie elenă.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, spune însă că discuţiile sunt constructive şi dau şansa pentru a delimita "liniile roşii".