Antena 3 CNN Externe Grecia avertizează noul guvern din Macedonia de Nord să nu folosească vechiul nume al ţării

Grecia avertizează noul guvern din Macedonia de Nord să nu folosească vechiul nume al ţării

Grecia avertizează noul guvern din Macedonia de Nord să nu folosească vechiul nume al ţării
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Sursa foto: EPA/ Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2024   •   17:48

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat miercuri conducerea politică a Macedoniei de Nord, inclusiv pe noul premier naţionalist de dreapta Hristijan Mickoski, să nu utilizeze vechiul nume de Republica Macedonia, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Într-un discurs susţinut în faţa parlamentului de la Atena, Kyriakos Mitsotakis a spus că noul guvern de la Skopje „nu a început bine”, reproşându-i acestuia că a încălcat obligaţiile asumate în acordurile internaţionale referitoare la aspiraţiile Macedoniei de Nord de a adera la UE.

În 2018, guvernul de la Skopje, condus atunci de social-democraţi, a acceptat într-un acord convenit cu Grecia să adauge numelui Macedonia indicaţia geografică „de Nord”, pentru a o distinge de provincia greacă Macedonia. Acel acord a pus capăt unei vechi dispute cu Grecia, care din acest motiv s-a opus până atunci aderării vecinului său din nord la NATO şi de asemenea i-a blocat lansarea negocierilor de aderare la UE.

Partidul naţionalist VMRO-DPMNE a câştigat în luna mai alegerile legislative şi a format acum o coaliţie care pune capăt celor şapte ani de guvernare social-democrată, ceea ce preocupă Grecia.

Vechiul nume al ţării a fost pronunţat de mai multe ori de politicieni de rang înalt de la Skopje

Înaintea formării acestei coaliţii, vechiul nume al ţării a fost pronunţat de mai multe ori de politicieni de rang înalt de la Skopje, cum a fost cazul noii preşedinte Gordana Siljanovska-Davkova, care în jurământul de învestire, în luna mai, a menţionat funcţia de preşedintă a „Macedoniei”.

În textul oficial cu depunerea jurământului, pe care în mod normal ea ar fi trebuit să-l repete, era totuşi menţionat numele oficial al ţării, Macedonia de Nord.

Decizia noii preşedinte nord-macedonene, care a candidat în alegeri din partea formaţiunii naţionaliste de dreapta VMRO-DPMNE, de a nu pronunţa numele constituţional al ţării a provocat o reacţie virulentă din partea guvernului grec, iar ambasadoarea Greciei la Skopje a părăsit ceremonia, în semn de protest.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Un actor care participa la FITS a fost găsit inconştient, în centrul Sibiului
x close