Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat miercuri conducerea politică a Macedoniei de Nord, inclusiv pe noul premier naţionalist de dreapta Hristijan Mickoski, să nu utilizeze vechiul nume de Republica Macedonia, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.
Într-un discurs susţinut în faţa parlamentului de la Atena, Kyriakos Mitsotakis a spus că noul guvern de la Skopje „nu a început bine”, reproşându-i acestuia că a încălcat obligaţiile asumate în acordurile internaţionale referitoare la aspiraţiile Macedoniei de Nord de a adera la UE.
În 2018, guvernul de la Skopje, condus atunci de social-democraţi, a acceptat într-un acord convenit cu Grecia să adauge numelui Macedonia indicaţia geografică „de Nord”, pentru a o distinge de provincia greacă Macedonia. Acel acord a pus capăt unei vechi dispute cu Grecia, care din acest motiv s-a opus până atunci aderării vecinului său din nord la NATO şi de asemenea i-a blocat lansarea negocierilor de aderare la UE.
Partidul naţionalist VMRO-DPMNE a câştigat în luna mai alegerile legislative şi a format acum o coaliţie care pune capăt celor şapte ani de guvernare social-democrată, ceea ce preocupă Grecia.
Vechiul nume al ţării a fost pronunţat de mai multe ori de politicieni de rang înalt de la Skopje
Înaintea formării acestei coaliţii, vechiul nume al ţării a fost pronunţat de mai multe ori de politicieni de rang înalt de la Skopje, cum a fost cazul noii preşedinte Gordana Siljanovska-Davkova, care în jurământul de învestire, în luna mai, a menţionat funcţia de preşedintă a „Macedoniei”.
În textul oficial cu depunerea jurământului, pe care în mod normal ea ar fi trebuit să-l repete, era totuşi menţionat numele oficial al ţării, Macedonia de Nord.
Decizia noii preşedinte nord-macedonene, care a candidat în alegeri din partea formaţiunii naţionaliste de dreapta VMRO-DPMNE, de a nu pronunţa numele constituţional al ţării a provocat o reacţie virulentă din partea guvernului grec, iar ambasadoarea Greciei la Skopje a părăsit ceremonia, în semn de protest.