Potrivit unui oficial de la Atena, băncile amintite ar putea primi banii încă de miercuri, informează Reuters.
Băncile greceşti au nevoie de infuziile de capital pentru a putea recâştiga accesul la operaţiunile de finanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE), care a oprit săptămâna trecută tranzacţiile cu unele instituţii de credit elene, pentru că nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile.
Pierderile uriaşe înregistrate în martie, în urma acordului de restructurare parţială a datoriilor Greciei, au epuizat aproape în totalitate capitalul băncilor elene.
Fondul Elen de Stabilitate financiară a anunţat că a aprobat distribuirea fondurilor, care vor lua forma unor titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).
Recapitalizarea băncilor elene este o porţiune vitală a acordului de finanţare externă de 130 miliarde euro încheiat de Grecia în martie cu UE şi FMI pentru a evita falimentul.
Implementarea acordului este însă pusă sub semnul întrebării de rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai, care nu au dat o coaliţie de guvernare.
Detaliile planului de recapitalizare de 50 miliarde euro pentru băncile elene nu au fost încă stabilite, din cauza impasului politic. Astfel, autorităţile trebuie să găsească o soluţie temporară pentru a menţine pe linia de plutire cele mai mari patru bănci din ţară până la formarea unui nou guvern cu majoritate parlamentară, capabil să finalizeze procesul.
Grecia a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele indică câştiguri importante pentru partidele care se opun măsurilor de austeritate din acordul cu UE şi FMI. În acest context, liderii europeni sunt alarmaţi că Grecia se îndreaptă către faliment şi colaps economic, ieşirea ţării din zona euro fiind o posibilitate reală.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că îşi suspendă contactele cu Grecia în aşteptarea noilor alegeri legislative şi că nu va lucra cu guvernul interimar de la Atena, numit pentru a gestiona afacerile curente.
Încă de anul trecut, grecii au început să retragă banii din bănci, iar trendul s-a accentuat semnificativ după alegerile din 6 mai.
Instituţiile financiare din Grecia au datorii de 73,4 miliarde euro la BCE şi alte 54 miliarde euro la Banca Greciei, potrivit celor mai recente informaţii, care datează din ianuarie. Adunate, cele două sume reprezintă 77% din depozitele sectorului privat din sistemul bancar elen, de 165 miliarde euro la finele lunii martie.
National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, Alpha şi Piraeus, prezente în România prin subsidiare cu aceleaşi nume, vor primi cele 18 miliarde euro de la fondul elen de stabilitate financiară. Instituţia de stat a primit 25 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor, în cadrul acordului de finanţare externă.