Antena 3 CNN Externe Gordon Brown va retrage militarii britanici din Irak, până în iulie 2009

Gordon Brown va retrage militarii britanici din Irak, până în iulie 2009

Gordon Brown va retrage militarii britanici din Irak, până în iulie 2009
18 Dec 2008   •   17:40

În iulie 2009, toţi soldaţii britanici aflaţi pe teritoriul Irakului îşi vor fi încheiat misiunea şi vor fi părăsit Irakul. Asta a declarat, joi, premierul britanic, Gordon Brown, în Camera Comunelor. Marea Britanie are, în prezent, 4.100 de militari în Irak, anunţă AFP.
Premierul britanic a mai precizat că, după iulie 2009, vor rămâne "mai puţin de 400 de militari" britanici pe teritoriul Irakului. Gordon brown a declarat:"Schimbarea fundamentală a misiunii pe care am evocat-o vara trecută aici va avea loc cel mai târziu la 31 mai 2009. "În acest moment, vom începe retragerea rapidă a trupelor noastre, trecând de la circa 4.100 la mai puţin de 400 la 31 iulie".
După auzirea acestui anunţ, liderul opoziţiei, David Cameron a salutat retragerea cerând totodată deschiderea imediată a unei "anchete independente" asupra războiului din Irak. Potrivit premierul, un astfel de demrs nu va fi posibil decât după revenirea în ţară a trupelor. Brown nu a precizat, însă, dacă o parte din aceşti militari vor fi trimişi în Afganistan, unde sunt în prezent peste 8.000 de militari britanici.
Militarii britanici din Irak sunt mobilizaţi în special pe aeroportul din Basra (la 550 de kilometri sud de Bagdad). Din decembrie 2007, când controlul asupra provinciei a fost transferat către autorităţile irakiene, trupele britanice au în special misiunea de a instrui armata irakiană.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Gordon Brown David Cameron Marea Britanie
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close