"Crede că democraţia stă în calea lui. Mă tem că au îmbrăţişat idea că această ţară necontrolabilă are nevoie de autoritarism", a declarat Gorbaciov, făcând referire la Putin şi la aliatul său apropiat, preşedintele Dmitri Medvedev, notează New York Times.
Într-un interviu recent, Gorbaciov a descris până şi partidul de guvernare al lui Putin, Rusia Unită, ca fiind "o copie proastă a Partidului Sovietic Comunist". Gorbaciov spune că oficialii partidului sunt preocupaţi în totalitate cu a ţine de scaunul lor la conducere. El a dat ca exemplu decizia din 2004 a lui Putin, din vremea în care era preşedinte, de a elimina alegerile pentru guvernatorii regionali şi primarii din Moscova şi Sankt Petersburg. Aceste poziţii sunt ocupate acum de angajaţi ai Kremlinului, iar impactul acestei schimbări a fost ilustrat de Medvedev luna trecută, când l-a demis pe longevivul primar al Moscovei şi l-a înlocuit cu un prieten loial al lui Putin. "Democraţia începe cu alegeri. Alegeri, numărătoare şi rezultat", a avertizat ultimul lider sovietic.
Putin sau Medvedev nu i-au răspuns public lui Gorbaciov. Întrebat despre comentariile lui Gorbaciov, purtătorul de cuvânt al premierului rus, Dmitri S. Peskov, a părut să îşi aleagă cuvintele cu mare grijă. "Avem cel mai mare respect pentru Mihail Gorbaciov şi cu siguranţă respectăm punctul dânsului de vedere. Dar asta nu înseamnă că suntem şi de acord cu el", a spus Peskov. El a menţionat că partidele de opoziţie nu au reuşit să îşi atragă simpatizanţi în Rusia pentru că liderii lor nu sunt populari şi nu au dezvoltat platforme atractive. "Nici Putin şi nici Rusia Unită nu pot fi responsabili pentru incapacitatea celorlalte partide de a oferi ceva promiţător cetăţenilor acestei ţări", a mai spus Peskov.