"Sunt mândru că noi - şi prin aceasta mă refer la ţările occidentale şi est-europene- am găsit o abordare care a avut în vedere interesele fiecăruia, astfel încât cel mai dureros lucru a fost lichidat," declara Gorbaciov.
Acesta a arătat că liderii nu aveau altă alternativă decât să încheie diviziunea Germaniei.
Gorbaciov este admirat în Occident, dar criticat adesea în Rusia pentru politicile ce au dus la haosul economic ce a dus la dezmembrarea imperiului Moscovei.
Admiratorii săi occidentali au lăudat decizia sa de a nu folosi forţa pentru a opri opoziţia la regimurile comuniste din Europa de Est.
"Dacă Uniunea Sovietică ar fi dorit, ar fi putut opri reunificare. Ce s-ar fi întâmplat atunci, nu ştiu. Poate al treilea Război Mondial," arăta Gorbaciov.
El a mai criticat comportamentul Statelor Unite, care ar fi suferit un "complex al victoriei" în anii după Războiul Rece, extinzându-şi puterea în Europa şi în lume.
"Americanii ar trebui să înţeleagă că monopolul lor s-a încheiat," arăta Gorbaciov anterior, la prezentarea cărţii lui Ted Turner, la fundaţia sa din Moscova.
"Dar America va fi lider pentru multă vreme, ce va fi foarte influentă, indiferent dacă place sau nu." Fostul lider l-a mai lăudat pentru preşedintele american Barack Obama, care a îmbunătăţit relaţiile ruso-americane deteriorate de George W. Bush.
El a mai comparat eforturile sale de a reforma Uniunea Sovietică în anii 80, apreciind că Obama are o misiune mai dificilă.
"Nu îl invidiez pe Obama, deoarece cred că schimbarea şi restructurarea Americii nu este mai uşoară decât schimbarea Uniunii Sovietice".
"Le doresc noroc americanilor. Cred că paşii preşedintelui au nevoie de sprijinul poporului american".
Antena3.ro