Antena 3 CNN Externe Gorbaciov ameninţă Europa la unison cu Putin

Gorbaciov ameninţă Europa la unison cu Putin

Gorbaciov ameninţă Europa la unison cu Putin
07 Iun 2007   •   08:44

Scutul anti-rachetă va transforma din nou Europa într-o ţintă. Cel puţin aşa susţine fostul preşedinte rus Mihail Gorbaciov, care şi-a reluat declaraţiile dure la adresa Statelor Unite şi a planului lor de a instala un scut anti-rachetă pe teritoriul Europei. Gorbaciov a afirmat că planul Washingtonului este un semn de aroganţă şi ameninţă să arunce lumea într-un nou Război Rece.

Acuzaţiile survin în contextul în care Summit-ul G8 este în plină desfăşurare în Germania, unde este aşteptată cu mult interes şi întâlnirea lui George W. Bush cu Vladimir Putin. Într-un interviu acordat din Moscova postului CNN, fostul lider sovietic a precizat că Statele Unite şi-au pierdut credibilitatea în lume şi că planurile lor pot determina declanşarea unei noi curse a înarmării.

Gorbaciov şi-a declarat sprijinul pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care a criticat dur intenţiile Washingtonului şi a recurs chiar la avertismente. În acelaşi timp, fostul lider de la Moscova a precizat că propunerile americanilor nu înseamnă altceva decât că Europa devine din nou o ţintă. ?Sper ca Războiul Rece să nu se repete. Trebuie să profităm de ocazii pentru a evita acest lucru?, a avertizat fostul preşedinte.

În urmă cu o lună, Gorbaciov declara, pentru agenţiile de presă rusă, că scutul anti-rachetă reprezintă doar o intenţie a americanilor de a obţine influenţă şi de a domina Europa. Întrebat atunci cum va răspunde Rusia la planurile Washingtonului, fostul lider sovietic a precizat sec: ?Timpul ne va arăta?. Şi a avut dreptate. Actualul lider de la Kremlin a avertizat, săptămâna trecută, că Rusia îşi va îndrepta şi ea rachetele spre Europa, dacă administraţia americană îşi continuă planul de a amplasa elemente din cadrul scutului în Cehia şi Polonia.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close